2017. szeptember 3., vasárnap

A MAGYAR ÉS A LENGYEL KORMÁNY MÉLYÜTÉST VITT BE A NYUGATI ÉRTÉKKÖZÖSSÉGNEK - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.09.03.


- Az EU nem tudja, mitévő legyen Magyarországgal és Lengyelországgal

- Seehofer állítólag azt mondta Orbánnak tavaly, hogy most már nem kéne forszírozni az illiberális demokráciát.

- Közép-Európában jók a gazdasági kilátások, de a munkaerőhiány gyenge láncszem és derékbe lőheti a fejlődést

Spiegel

Az egyik legtekintélyesebb német történész úgy gondolja, hogy a Nyugatnak meg kell maradnia értékközösségként, ám az EU-nak éppen ezen a területen valószínűleg még a Brexitnél is nagyobb károkat okozott, hogy a két illiberális demokrácia, Magyarország és Lengyelország megkérdőjelezte a jogállamiság alapjait. Heinrich August Winkler, akinek mostanában jelent meg könyve arról, szétesik-a Nyugat, kiemeli, hogy az unió igazából még most sem tudja, miként reagáljon a magyar és a lengyel fejleményekre. Hogy a szavazati jog megvonásával fenyegeti Varsót az igazságszolgáltatás bedarálása miatt, az életlen fegyver, mivel az egyhangú döntést eleve megtorpedózza az Orbán Viktor által kilátásba helyezett vétó. Az pedig majd kiderül, hogy képes-e jobb belátásra bírni a két renitens kormányt, ha netán megvonják tőlük a szerkezeti alapokból érkező támogatásokat. Trump, Orbán és Kaczynski a populizmus más és más válfaját képviselik, de győzelmüket nagyban segítette ellenfeleik gyengesége. Hogy figyelmen kívül hagyták, félretolták, vagy éppen megszépítették az emberek által felvetett súlyos gondokat.

A populisták sikere egy sor tanulsággal szolgál a liberális demokráciák számára. Először is szembe kell szállniuk a végrehajtó hatalom önállósodásával, mind hazai, mind nemzetek feletti keretekben. Azután erősíteniük kell az államok közti együttműködést, hogy korlátok közé tudják szorítani az illiberális demokráciákat. A szerző azonban a menekültválság fontos leckéjének tartja, hogy Németországnak nem szabad a maga szakállára eljárnia összeurópai kérdésekben. Egyeztetnie kell Franciaországgal, mert csak ily módon lehetnek a kapcsolatok a lehető legszorosabbak Nagy-Britanniával a kiválás után. És kizárólag ez esetben ellensúlyozhatja az EU Trump tévelygéseit, hogy fennmaradjon a transz-atlanti összefogás.

Süddeutsche Zeitung


Ironizál a lap, mert a bajor Keresztényszociális Unió úgy mutatta be egyik politikusát, mint a Bundestag jövendő képviselőjét, miközben a választások csak 3 hét múlva lesznek. Az elemzés ennek kapcsán hangsúlyozza, hogy a demokrácia ügye nem áll jól a világban, lásd Magyarországot, Lengyelországot, Törökországot, sőt az Egyesült Államokat. És most a jelek szerint már a CSU is kikezdi a demokratikus alapokat, miközben az ellenfeleken nem győzi számon kérni a jogállami elvek betartását. Mi több, az újság úgy tudja, hogy Seehofer pártelnök tavaly Orbán Viktor fülébe súgta, amikor Münchenben fogadta a kormányfőt, hogy most már elég volt az illiberális demokráciából, de a vendég nem igazán figyelt oda. Ám a mostani melléfogásban csak a rosszmájúak látják a népfelség elvének lebecsülését. Ez most így sikeredett, viszont az is igaz, hogy a CSU általában meg szokta nyerni a választásokat. Ily módon pedig hívei szemében megmenekül a demokrácia, legalábbis Bajorországban.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése