2017. szeptember 9., szombat

A MOZGALMAK VALAMI FELÉ HAJLANAK, NEM VALAMI ELLEN - INTERJÚ SZRGYA POPOVICCSAL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Varsányi Bence
2017.09.09.


1998-ban néhány szerb fiatal felrajzolt egy fekete öklöt egy papírcetlire, majd Otpor! (Ellenállás!) nevű erőszakmentes mozgalmukkal megdöntötték Szlobodan Milosevics rezsimjét. A mozgalom egykori vezetője azóta a világot járja és tanítja az embereket a békés megmozdulások szervezésének módszereire, sőt, egy hasznos, és egyben rendkívül olvasmányos könyvet is írt a témában Útmutató a forradalomhoz: Hogyan lehet tejberizs, Lego figurák és más erőszakmentes eszközök segítségével közösségeket mozgósítani, diktátorokat megbuktatni vagy egyszerűen megváltoztatni a világot címmel. Budapestre a Közös Ország Mozgalom meghívására érkezett, hogy a frissen megjelent magyar fordítás kapcsán beszélgetést tartson a Kossuth téri Agórán. Szrgya Popoviccsal beszélgettünk.

Kettős Mérce: A könyvében, ami szó szerint egy útmutató az erőszakmentes mozgalmak szervezéséhez, gyakran beszél a békés ellenállások sikerének három pontjáról: egység, tervezés és erőszakmentesség. Ennyi lenne a siker receptje?

Szergya Popovics: Szerbiában és más országokban kisebb-nagyobb mozgalmakkal dolgozva megérti az ember, hogy minden egyes helyzet különböző. Olyasvalakiként, aki kutat a témában és legfőképpen tanítja ezeket a jártasságokat, meg akarja az ember tudni, hogy mi a közös a sikeres mozgalmakban. Céltól, környezettől, kortól, bőrszíntől, vallástól függetlenül minden egyes mozgalomban volt valami közös, amit mi a siker szentháromságának hívunk. Egység, tervezés és erőszakmentes fegyelem.

KM: Mit jelent itt az egység?

SZP: Annak érdekében, hogy nagy tömegeket A pontból B pontba mozgass, legyen bármi is a célod, körbe kell nézned az erőszakmentes csatatéren és meg kell találnod a módját, hogyan egyesítsd a különféle csoportokat. Nagyon gyakran ez az egység azt jelenti, hogy óriási szociális és politikai nézetkülönbségeket kell áthidalnod. Szerbiában tizenkilenc ellenzéki párt állt be egy elnökjelölt mögé. Indiában Gandhi számára a kulcsproblémát nem a britek jelentették, hanem a kasztokra osztott társadalom. Az arab világban hogyan hozod össze a szunnitákat, a síitákat és a keresztényeket annak érdekében, hogy kihívd a hatalmat? Szerbiában, a Milosevics elleni küzdelemben egyesítettük az etnikai kisebbségeket. Nézzük meg a számokat: Milosevics nyolc százalékkal veszítette el a választásokat 2000-ben és körülbelül tíz százaléknyi kisebbségi szavazó van Szerbiában. A legnagyobb kisebbség a magyar. Ők velünk voltak, köszönet érte...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.