2017. szeptember 27., szerda

A NÉMET VÁLASZTÁS TANULSÁGAI

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.09.27.


Az igazi, nagy közösségi hisztéria azonban az, amikor együtt vannak annak összes jellegzetes tünetei: a közösségnek a realitásoktól való elrugaszkodása, az élet által feladott problémák megoldására való képtelensége, az önértékelés bizonytalan és túlméretezett volta és a környező világ behatásaira adott reakciók irreális és aránytalan volta.” (Bibó István: A német politikai hisztéria okai és története.

Vasárnap tartományi választás volt Németországban, aminek nyomán a Bundestag-ban új politikusok, sőt, új politikai erők jelenhetnek meg. Nem példa nélküli dolog ez, hiszen a liberális demokrácia szükségszerű velejárójaként kell ezt értékelnünk. Elég, ha csak hazánkra gondolunk: hol van már a rendszerváltó MDF és az SZDSZ? Sehol, mert elmosta a választói akarat. S itt érhető tetten a liberális demokráciáknak az igazi erénye: azok a személyek és azok a pártok, akik/amelyek nem nyerték meg a választók rokonszenvét és bizalmát, kíméletlenül kiesnek a versenyből és helyükbe új arcok és pártok kerülhetnek.

Azt mondhatjuk, hogy most is ez történt Németországban, sőt, ha kissé visszamegyünk az időben, akkor azt állíthatjuk, hogy így történt ez Franciaországban is. A német választók még most legitimitást adtak Merkel asszonynak az újabb négyéves ciklusra, de küldtek egy nagyon erős üzenetet is azzal, hogy az AfD nevű szélsőjobboldali pártot megerősödve küldte be a Bundestag-ba. Mindezt pedig miért tették? Azért, mert a kancellár asszony meglehetősen gyatrán és ellentmondásosan kezelte a menekült-ügy kérdését. Ezzel szemben az AfD éppen a menekült-ügy hajójára szállt fel és a mértéktelennek látszó betelepítés ellen kampányolt sikerrel. Elég volt tehát az eredményességhez egy olyan probléma és arra tett megoldási javaslat kihangsúlyozása, mint a menekült-ügy, amelyik alapvetően befolyásolhatta a német nemzet sorsát. Sőt, mivel Németország az Unió motorja, ezért az egész föderáció jövőjét fogja befolyásolni.

A CDU-CSU pártszövetség tehát jelentős veszteséget szenvedett el a mostani választások során, amit mindenképpen komolyan kell venniük. Merkel asszony azt ígérte, hogy elemezni fogják a választás eredményét és a szükséges intézkedéseket meg fogják hozni. Nem tudom, hogy mi lesz ennek a következménye, de azt szinte biztosra veszem, hogy a menekült-ügy terén lényeges változás nem lesz. Nem történhet, mivel Németország az a legerősebb nemzetállam, amelyik igazán képes lenne a felszívni mindazokat a menekülteket (és most csak róluk beszélek és nem a migránsokról), akik Európában akarnak tovább élni. Márpedig, ha Németország drasztikusan visszafogná a menekültek befogadását, akkor ez mintává válhatna más tagállamok számára is. Tehát azzal kell számolnunk, hogy a menekültek beáramlása, még ha rendezettebb és törvényesebb formában is, de nem fog megszűnni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.