2017. szeptember 28., csütörtök

A NÉMET VÁLASZTÁSRÓL MÁSKÉPP: NEM DŐLT ORBÁN DOMINÓJA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.09.28.



...Trump esetéből megértették azt is, hogy nem az “elit” elleni lázadásról van szó, és nem is a liberalizmus csődjéről és kifulladásáról, hanem az orosz propaganda, az orosz beavatkozás, és az titkosszolgálat következményeiről. Lehullott a lepel, s kiderült, hogy az egész mögött a Kreml áll, Putyin pusztítja a szabad világot, s ebből nem kértek. Így Trump szörnyűséges néhány hónapja után megfordult a hangulat és az esély. Helyreállt az értékrend.

Merkel győzelmét ebben az összefüggésben kell látni, és értékelni. A szélsőjobb annyira visszaesett, hogy Párizsban a világ egyik legnagyszerűbb liberálisa került hatalomra, aki nagyon jó tervekkel át akarja alakítani az EU-t, és véget akar vetni a Merkel-féle gyenge, határozatlan, stagnálás időszakának. Ebből a szempontból ígéretes volt, hogy esetleg nem is Merkel, hanem a szocialista Schultz nyer, aki ehhez sokkal jobb partner lett volna, és az Orbán-féle pávatánchoz viszont nem partner.

Sajnos, Schulz személyében nem volt elég erős versenytársa Merkelnek, ezért a haladóbb program alulmaradt vele együtt. A német szélsőjobb bekerülése a parlamentbe, így is elég súlyos fejlemény, de nem csoda a világ egyik legnagyobb menekültválsága után. A világ azonban nem omlott össze, nem került szélsőséges fasioszta bűnözők kezébe, remélhetően megússza egyelőre a polgárháborúkat, háborúkat, világháborút, ami elkerülhetetlen lenne az illiberális diktatúrák esetében.

Merkel győzelme már az új helyzet figyelembe vételével csalódás, mert Orbánnak maradt védelmezője, akinek a szoknyája mögé bújjon. De önmagában a győzelme a demokrácia és a liberalizmus győzelme a putyinista, orbánista fasiszta illiberálisok fölött. S ez a győzelem egyértelmű és elsöprő, amire egy éve nem mert volna fogadni senki. Még akkor is, ha ez a korábbi eredményeket alulmúlja. A legfontosabb, hogy Orbán és fasiszta ideológiája megy a levesbe, Európában nem ő lett a főirány, és a perifériára sodródott. S ez a legjobb hír. Nem mintha a magyarokon ez segítene
.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.