2017. szeptember 16., szombat

A NYUGAT KULTÚRA ALAPVETŐ ÉRTÉKEI: A JÓZAN ÉSZ ÉS AZ EGYÉN SZABADSÁGA

KAPITALIZMUS BLOG
Szerző: Kapitalizmus blog
2017.09.15.


Részlet Veszprémy László Bernát történésznek az Ayn Rand Intézet kutatási vezetőjével készített interjújából, filozófiáról, a valóságról és a Közel-Keletről. Az interjú eredetileg az izraeli magyar Új Kelet live c. oldalon jelent meg.

Elan Journo izraeli kutató és író, az amerikai Ayn Rand Intézet politikakutatási vezetője, több könyv szerzője. Interjúnkban a szabadság-párti amerikai írónő nézeteiről, moralitásról és objektív gondolkodásról, és természetesen Izraelről is beszélgettünk.

Ha össze kéne foglalnia Ayn Rand gondolkodását olvasóink előtt, hogyan tenné azt meg?

Ayn Rand regényíró és filozófus volt. Legismertebb művei Az ősforrás(1943) és a Veszett világ (1957). Gondolkodása, melyet objektivizmusnak nevezünk, az ész, az egyénközpontúság és a laissez-faire kapitalizmus oldalán áll. Az objektivizmus azzal kezdődik, hogy a tényeket tekintjük tájékozódásunk alapjának: a valóság létezik, nekünk pedig az eszünket kell használnunk a valóság természetének megismerésére, és az abban való sikeres létre.

Ennek a filozófiának az erkölcsi tételei megtaníthatják, mi az, ami a mi önös érdekünk, mitől leszünk boldogak, és hogy néz ki egy megfelelő társadalom. Rand egyszer azt mondta, hogy „Elsősorban nem a kapitalizmus, hanem az önérdek híve vagyok; elsősorban nem az önzés, de a józan ész híve vagyok. Ha valaki felismeri az ész felsőbbségét, és következetesen alkalmazza azt, a többi jön magától”.

Mi köze van Randnek a külpolitikához? Vissza lehet hozni egyáltalán a moralitást a külpolitikába?

Rand elképzelései
nagyon is fontosak a kulturális kérdésekben, és főleg a külpolitikában. Az objektív gondolkodás erkölcsi és politikai tételei azt mutatják meg, hogyan kéne kinéznie egy kormánynak, és mit kéne csinálnia – nem csak belföldi ügyekben, de a külpolitika terén is. Az objektivizmus számára egy megfelelő kormány az, amely megvédi az állampolgárok egyéni jogait. Egy ilyen kormány a rendőrségen és a szenvtelen törvényeken keresztül látja el megvédésünk feladatát. Ennyi a szerepe: megvédi a szabadságunkat, hogy mi követhessük a céljainkat, üzleteljünk, gyarapodjunk. Ahogy a rendőrség és a bíróság fontos otthoni jogaink megvédéshez, úgy egy hatékony hadsereg is kell, hogy megvédjük szabadságunkat a külföldi fenyegetések elől.

Irányíthatják ezek az elvek az amerikai külpolitikát?

Nyilván az egyéni jogok megóvása a legfontosabb elv, amelynek irányítania kellene külpolitikánkat. Nemzetként a külpolitika terén nincs más érdekünk, mint összegezni minden amerikai érdekét egyéni jogainak megvédésére. Amerikának egyedi hozzáállása kellene, hogy legyen a külpolitikához, amely szinte kizárólag a saját jogaink megvédésre irányulna. Ez Amerika önérdekének a követése...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.