2017. szeptember 22., péntek

A ROMBA DÖNTÖTT MAGYAR ÁLLAMISÁG

CIVILHETES BLOG
Szerző: Prof. Dr. Lakatos Gyula
2017.09.22.


Az állam nem képes távlatilag gondolkodni magáról, működéséről, céljairól és annak lehetséges megvalósításáról. Az államháztartás rendszerének átláthatatlansága, a közpénzügyek esetlegessége a legkirívóbb példa.

A kialakult szabályozórendszerek torzak. A torzulásoknak politikai és államszervezeti-bürokratikus okai vannak. A közérdeksértő pártpolitikai igények túlzott hatása a választás-finanszírozás reformja és a párt klientela igények mérséklése nélkül esélytelen. A kormányzati szinten és az önkormányzatok szintjén nincs megfelelő összehangolás, ezért a szabályozó rendszerek ütközése óhatatlan. Az Uniós szintű döntések további belső összhangzavarra vezetnek.

Az állam esetenként maga normaszegő, vagyis saját vállalásait nem tartja be. Ez legitimmé teszi az állampolgári és üzleti szabálykerülést és átláthatatlanná teszi az állami működést.

Nincs hatékony ellenőrző rendszer az állam és szabályai működéséről (a meglevők egy része ráadásul átpolitizált, hitelét fokozatosan elveszíti). Az államnak figyelnie kell, hogy kellően válaszol-e a hatóság a társadalmi igényekre. Ebből a szempontból a legszembeötlőbb a lakóssági panaszok kivizsgálásának elégtelensége a rendőrségi munkában.

A kormányzati működésnek meg kell teremtenie a saját ellenőrzési rendszerét, aminek előfeltétele a mérhető célok, teljesítmények kitűzése (teljesítménymérés, hatásvizsgálat a döntés-előkészítésben, előzetes normakontroll, megfelelő stabil szervezettel).

A felelőtlenség és következménynélküliség általános az államban és a jogérvényesítésben. A jogszabályok érvényesítése az államon belül sem megfelelő. A jogállamiságnak csak egyik része, hogy az állami szervek csak jogi felhatalmazás alapján cselekszenek. A jogállamisághoz azonban hozzátartozik, hogy az állami szervek végrehajtsák a jogi előírásokat. Zéró toleranciát hirdetni, ahol ez túl költséges, vagy ahol nem állnak rendelkezésre erőforrások, káros, de ahol szükséges és lehetséges, ott érvényesítendő...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.