2017. szeptember 25., hétfő

A SÖTÉT LÓ A VÁLASZTÓ - MÁR TÖBBEN VANNAK ORBÁN ELLEN, MINT MELLETTE

168 ÓRA ONLINE
Szerző: LAKNER ZOLTÁN
2017.09.25.



A hatalomőrzés receptjének hozzávalói: a széttagolt ellenzékkel és a reményvesztett elfordulókkal szemben az egységes kormánypárti szavazói tömb állagóvása, szünetmentes, az aktuális ellenségre fókuszáló félelemkampány, valamint mindenféle tiltakozó akció megbélyegzése, adminisztratív akadályozása, büntetése. Választási felkészülés illiberális módra.

Versengő, de nem tiszta választásra készül – ismét – a Nemzeti Együttműködés Rendszere. Az ellenzéki pártok indulását a kormány nem akadályozza, viszont bezárta őket a választási rendszer labirintusába, átalakította körülöttük a médiakörnyezetet, lábhoz parancsolta a választási hatóságot, és legutóbb már Alaptörvény-ellenesen nyúlt bele a kampányhirdetések szabályozásába is. És ezek csak a választást közvetlenül befolyásoló tényezők. Mint megannyi választásos autok­­ráciában, a voksolásnak van tétje, csak éppen a kormányoldal igyekszik mindent megtenni, amit szükségesnek lát és ami erejéből telik, hogy a hatalom ajtaja az ellenzék előtt zárva maradjon, sőt, még az ajtórést is gondosan eltömi.

A legújabb óvintézkedés a kormány részéről a „Soros-terv” elhárítását szolgáló nemzeti konzultáció, aminek ötlete Kósa Lajos távozó frakcióvezető és leendő miniszter közlése szerint több frakciótag fejéből egyidejűleg pattant ki – talán egyenesen úgy, mint Pallasz Athéné Zeusz fejéből, teljes fegyverzetben. A nemzeti konzultá­­ciók fej­­lődéstörténete lenyűgöző. Ellenzé­­ki kon­­zultációi idején még csupán a több­­milliós részvételről füllentett a Fidesz, amely akkoriban klasszikus populista toposzokkal operált a szociális elégedetlenség témakörében. Kormányra visszajutva az alkotmányozásról szóló konzultáció esetében csak azt az apróságot nem kérdezték meg a nemzettől, óhajt-e egyáltalán új alkotmányt. Aztán egyre inkább belelendültek a témául választott jelenségek radikális átértelmezésébe meg a sugalmazott kérdések megfogalmazásába, mostanra pedig az Orbán-rendszer eljutott oda, hogy egy nem létező tervre hivatkozva hordozza körül az országban a konzultáció véres kardját. Soros György nem annyi menekültet és nem úgy javasol (nem utasít) befogadni Európába, ahogyan azt a magyar kormány róla állítja. Tipikus szalmabábérvelés: a kijelölt ellenfélnek tulajdonított álláspontot készül romba dönteni Orbán, vagyis azzal harcol, amit ő maga talált ki azért, hogy harcolhasson ellene...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.