2017. szeptember 6., szerda

A SZAKMA BECSÜLETÉÉRT

OFOE BLOG
Szerző: STEP
2017.09.02.


Pedagógusok vagyunk. Tanítunk és nevelünk. Számunkra az az öröm, ha átadhatjuk a tudásunkat a gyerekeknek, ha látjuk, ahogy fejlődnek, okosodnak.

Bárki is a munkáltatónk, nekünk a jövő társadalmával van szerződésünk. Mi vagyunk felelősek a jövőért.

Rajtunk múlik, hogy a mai gyerekek milyen felnőttekké válnak, képesek lesznek-e megküzdeni a rájuk váró kihívásokkal. A mi felelősségünk, hogy valamennyien megtalálják-e a helyüket a jövő társadalmában.

Tudjuk, hogy példaként szolgálunk a számukra. Viselkedésünkkel, munkaerkölcsünkkel, azzal, ahogy egymással és velük bánunk, mintát adunk. A jövő társadalma nem lesz kíméletesebb a gyengékkel, a rászorultakkal és az öregekkel – akikké néhány év vagy évtized múlva magunk is válhatunk –, mint ahogy a mai iskola a gyerekekkel bánik.
Tanárok vagyunk, nem katonák. Nem tartozunk feltétlen engedelmességgel senkinek, és a gyerekeket sem engedelmességre kell nevelnünk, hanem észszerű, egymás tiszteletén alapuló együttműködésre. Nem parancsokat kell végrehajtanunk, nem tanterveket vagy tananyagokat kell megtanítanunk. A munkánk eredményességét nem azon mérhetjük le, hogy milyen órát tartottunk. A mi munkánknak egyetlen mércéje van: az, hogy a tanítványaink sikeres és boldog emberekké válnak-e vagy sem. Egyetlen tanár sem lehet sikeresebb, mint a tanítványai.

Persze vannak nehezebb esetek és nagyobb kihívások, hiszen a gyerekek sokfélék. Sajnos egyre több gyermek kezdi súlyos hátrányokkal az iskolát. Értük kell a legnagyobb erőfeszítéseket tennünk. Nemcsak miattuk, hanem mindannyiunk érdekében. Mert nincs két Magyarország. Hosszú távon nem létezhet egy győztes és egy vesztes magyar társadalom. Csak akkor érezhetjük majd magunkat biztonságban, akkor élhetünk nyugalomban és békében, ha mindenki boldogulni tud, és be tud illeszkedni a társadalomba. Ehhez az iskolának kell biztosítani a szükséges ismereteket és alapokat, a társadalomnak pedig a lehetőséget. Tanárként ez a mi felelősségünk is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.