2017. szeptember 8., péntek

A SZTRÁJK NEM CSAK A DOLGOZÓK, HANEM AZ EGÉSZ TÁRSADALOM ÜGYE!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2017.09.08.


Van itt egy kis probléma: elfelejtettük, miről szól a sztrájk.

„Sok annyit sem érdemel, amennyit kap. Így is túl vannak fizetve a semmit tevésért” – na vajon melyik sztrájkkal foglalkozó cikkünk alatt volt ez komment? Tulajdonképpen mindegy is, de azért elárulom: az önkormányzati dolgozók sztrájkjáról szóló írásom alatt volt olvasható ez a hozzászólás is, ahogy sok másik, hasonló tartalommal. És nem aratott osztatlan sikert a fogorvosok sztrájkjáról szóló cikk sem, ahogy a Tesco-dolgozók belengetett sztrájkjával se voltak túl elégedettek az olvasók. MÁV-dolgozók? Piha, róluk meg aztán jobb nem is beszélni...


Egész egyszerűen úgy tűnik, elfelejtettük, hogy a sztrájk lényege nem az, hogy a sztrájkoló kibasszon a társadalommal. Hanem a saját érdekeinek a képviselete – ami közvetve vagy közvetlenül, de mindannyiunkat érint.

Vegyük például a most éppen sokat szapult fogorvosokat példának. Az állami ellátórendszerben ők valahol a béka püspökfalatja alatt helyezkednek el. Most azért küzdenek, hogy a háziorvosi praxisokkal azonos mértékű támogatást kapjanak. A helyzet ugyanis az, hogy 15 éve nem emelkedett az állami fogorvosok praxisának támogatása – minek következtében ők maguk két út közül választhattak. Vagy magánpraxist indítottak (értelemszerűen drágábban dolgozva, a bevételeik egy részét pedig visszaforgatva a közellátásba, finanszírozva anyagköltségüket, rezsijüket, egyebüket), vagy kivándoroltak. Végső megoldásként esetleg elhagyhatták a pályát.

Lényeg a lényeg: ennek következtében egyre több a tartósan betöltetlen fogorvosi praxis, egyre többen kényszerülnek vagy utazni az ellátásért, vagy magánorvoshoz fordulva irdatlan összegeket költeni a kezelésekre. A helyzet tarthatatlan, ha így marad, gyakorlatilag meghal az állami fogorvosi ellátórendszer. Mondjuk, hogy ez kinek lesz igazán rossz? A szegényeknek. Az időseknek. A sokgyerekeseknek. A vidékieknek. Mert rájuk indokolatlan terheket ró majd, ha nem lesz TB-s fogászat.

Ugyanez a helyzet az önkormányzati dolgozókra is igaz, akik megalázó bérekért, egyre többet dolgoznak, aktahalmokba temetkezve, egy erősen munkaerőhiányos állami szektorban. Sztrájkoltak, de csak néhány helyen – hiszen az állami szférában nem nagyon ugrál az, akinek kedves az állása. De ez se nagyon tetszett azoknak a felhasználóknak, akik menten a fejükre olvasták, hogy amúgy sem dolgoznak rendesen, hazamennek pénteken koradélután, a sor meg csak kígyózik. Ha viszont mindenki elhagyja ezt a szektort, akkor aztán tényleg felesleges is lesz beállni azokba a sorokba, mert nem lesz, aki az ügyeinket intézze. Vagy megoldjuk magunk? Tudja valaki, mennyit keres ma egy önkormányzati dolgozó, hogy aztán közutálat tárgya legyen? Pont ugyanannyit, mint 10 évvel ezelőtt..
.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.