2017. szeptember 15., péntek

ANGLIAI HATÁRÁTKELÉS VÁLLALKOZÓKÉNT

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Gábor
2017.09.15.


Rengeteg poszt volt már arról, milyen munkavállalóként külföldre menni, ennél jóval kevesebben választják a vállalkozói utat. Nos, Gábor a kivételek közé tartozik. Írásából kiderül, miért éppen Nagy-Britanniát választotta, és még arra is fény derül, hogy jönnek ehhez a csehek. Nem akármilyen kanyarok következnek!

„Az én bejegyzésem kicsit más, mint az eddig itt olvasottak. Egy vállalkozás áttelepítésének 3 éves történetét foglalnám össze. Nagyon sok információt kaptam itt a blogon évek alatt, gondoltam hátha érdekelhet valakit, hogy hogy néz ki a határátkelés vállalkozási oldalról. És talán valaki hasznosítani tud valamit belőle.

Magamról annyit, hogy 50 felé vagyok, világ életemben vállalkozó voltam ennek minden előnyével, hátrányával, sikerével, és természetesen kudarcával. A 2008-as válság után visszavonultam és mint általában az egykori vállalatvezetők szoktak, tanácsadóvá lettem. Ez abból adódik, hogy a volt partnerek még néhány dologban számítanak az emberre, a felhalmozott tudásra, tapasztalatra, információra, de számlaképesen.

Három éve már tisztán láttam, hogy Magyarország az én szemszögemből messze nem arra halad, amire anno ’89-ben vágytam, hittem. Itt most sok mindent írhatnék, hogy mi nem tetszett itthon, de az egy másik, és nagyon hosszú poszt lenne.

Merre tovább?

Szerencsémre üzleti partnereim főleg külföldiek, ezért egy már meglévő piaccal rendelkező tevékenységet kellett áttelepíteni. Itt jött a kérdés, hogy hova. Svájc? Hollandia? Franciaország? Egyesült Királyság?

A svájci vállalkozói világ kiváló, de iszonyúan nagyok a terhek, és nem túl befogadó a nemzet még az olasz régióban sem. Hollandia befogadóbb, és a nyelvük is megtanulható, de én úgy láttam, hogy néhány kellemetlen emberi tulajdonságukban hasonlóak az itthon tapasztaltakhoz.

Bretagne nagyon tetszett, és kedvesek voltak az emberek is, de a francia nyelvet soha sem tudnám elsajátítani, pláne nem vállalkozói szinten. Hosszas gondolkodás és terepszemlék után az Egyesült Királyság mellet döntöttem. Vállalkozásbarát környezete, a nyelv és nem elhanyagolhatóan időjárása miatt. (Igen, én szeretem.)

2014-et végét írtunk ekkor. Nos, eldöntöttem meddig működtetem a magyar cégemet, kifuttattam a meglévő megrendeléseket, de újakra ezzel a céggel már nem szerződtem..."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.