2017. szeptember 25., hétfő

AZ ARANYCSINÁLÓ ÉS AZ ALEZREDESEK: ÁFACSALÁS A NEMESFÉMPIACON

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: BECKER ANDRÁS
2017.09.25.A 2000-es évek elején még a törökök uralták a magyar aranykereskedelmi piacot, de aztán valami megváltozott, és 2006-07-ben teljesen kiszorultak Magyarországról – ebben a VPOP aktívan közreműködött. A törököket a grúzok váltották, de ők is hagyták élni a hozzájuk képest más ligában játszó magyar kereskedőket. A kemény alvilággal mindig szoros közelségben működő nemesfém-kereskedelemben ekkor még paradox módon meghatározó volt a bizalmi elv: a megállapodásokat szóban kötötték, és gyakori volt a halasztott fizetés. Néhány évvel ezelőtt azonban a grúzoknak is menni kellett – ezzel együtt olyan szereplők jelentek meg a piacon, akikkel bizalmi alapon már nagyon kockázatos volt üzletelni. Velük érkezett az NNI egyik aktív állományú főtisztje, nem sokkal később egy másik – nyugalmazott – NNI alezredes. Ők viszont már nem az adásvételen elérhető haszonra, hanem az áfacsalással szerzett extarprofitra hajtottak, átrajzolva ezzel a piac működését.

Különös bűncselekmény történt 2010. október 25-én reggel egy Győr közeli kertvárosi ingatlanban: a Za-Ci nevű zálogház kirablóit rabolták ki fegyveres támadók. A zálogházba két héttel korábban törtek be ismeretlenek, és onnét a hivatalos nyilatkozatok szerint 100 millió forint értékű arany ékszert vittek el. A városban sokan kétkedve fogadták a betörés hírét, a szóbeszéd szerint önbetörés történt.

A rendőrség évekig nyomozott az ügyben, sokakat kihallgattak, és bár végül a nyomozók azonosították is az elkövetőket, de bizonyítani nem tudtak semmit, így eredmény nélkül zárták le a nyomozást...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése