2017. szeptember 26., kedd

BOTKA JAVASLATA AZ EGYETLEN ESÉLY - KÁR, HOGY NEM ÉLETKÉPES

B1 BLOG
Szerző: ashwood
2017.09.25.


Az MSZP – saját értékelése szerint – nagyvonalú ajánlatot tett a többi bal-ellenzéki pártnak: közös jelöltek, közös lista, mindenkinek saját frakció. Járhatónak tűnő út, nagy kár, hogy járhatatlan.

Korábban többször is megírtuk: a közvélemény-kutatások adatai szerint a magyar választók elsöprő többsége nem akar a Fideszre, konkrétabban Orbán Viktorra szavazni jövőre. Ez már csak abból is látszik, hogy a kormánypárt 2,1 millió szavazót tud a háta mögött, és ez még akkor is csekély szám, ha a 8 millió választásra jogosultból csak a 6 millió, rendszeresen szavazót vesszük alapul. Vagyis legalább 4 millióan nem szimpatizálnak a Fidesszel. Ha ebből levesszük a Jobbik egymillió voksát, még akkor is egy 3 milliós bázisról beszélhetünk a baloldalon. Ez a tábor azonban minden, csak nem egy, ahogy a zászlója sem az. ezért aztán a fenti 3 millió vagy el sem megy szavazni, vagy széttördeli erejét.

Első ránézésre azonban joggal tűnhet úgy, hogy alapvető céljuk azonos: az Orbán-rezsim leváltása. De tényleg csak első ránézésre. Ha jobban megkaparjuk, gyorsan kiderül: az ellenzékben messze nem mindenki érdekelt a mai rezsim lebontásában.

Az MSZP részéről valójában nagyvonalúságról nem lehet beszélni. Bár a közvélemény-kutatók eldönteni látszanak a nyilvánosság előtt a "ki az erősebb" meccset a baloldalon, a DK az eredménybe láthatóan nem vágyik beletörődni, mindenféle, természetesen nem nyilvános használatra szánt kutatási eredményekre hivatkozva vindikálja magának az első helyet. A szocik most (is) nemes egyszerűséggel elintézték a kérdést: ők diktálnak, vagyis ők a legerősebbek. Botka Gyurcsány-fóbiáját annyira meg tudjuk érteni, hogy magunk is osztozunk benne, de alapvetően respektálható egy párt részéről az az elvárás is, hogy egy közös listán az elnöke is szerepeljen. Látszólag – és talán a valóságban is - patt helyzet, amit vagy fel tudnak oldani, vagy nem. De ez már az első olyan buktató, amin a Botka-terv elvérezni látszik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.