2017. szeptember 5., kedd

BUDAPESTRE DOLLÁRMILLIÓKAT UTALT, EURÓPAI POLITIKUSOKAT IS KORRUMPÁLT AZ AZERI REZSIM

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Átlátszó
2017.09.05.

Miközben 2012 és 2014 között az azeri kormány tömegével tartóztatott le politikai aktivistákat és újságírókat, az ország kormányzati és üzleti elitje titkos bankszámlákat használt arra, hogy európai politikusokat fizessen le, luxuscikkeket vásároljon vagy egyéb tranzakciókat bonyolítson velük. A tisztázatlan eredetű pénzekből Magyarországra is jutott: egy befolyásos azeri politikus fiának Budapesten nyitott bankszámlájára több mint hétmillió dollár érkezett 2012-ben, éppen akkor, amikor a magyar kormány furcsa körülmények között kiadta az azeri baltás gyilkost. A magyar bankszámla névleges tulajdonosát, egy offshore céget 2015-ben felszámolták; azt egyelőre nem tudni, mi lett az ideküldött pénz sorsa. Az OCCRP riportja.

A Berlingske című dán lap összesen 2,9 milliárd dollárnyi forrás mozgását bizonyító banki dokumentumhoz jutott hozzá. Ezt az OCCRP nemzetközi újságíró szervezettel is megosztotta, amely médiapartnereivel – köztük Magyarországról az Átlátszóval – együtt utánajárt, honnan származott, és hová került ez a jelentős összeg. Az összes cikket a témáról angolul itt lehet elolvasni.

A munka eredményeképpen bepillantást nyertünk az Azeri Pénzmosoda működésébe. Azért neveztük el így, mert ez egy rendszer, amely hatalmas összegeket segít átmosni olyan cégek hálózatán keresztül, amelyeket kizárólag azért hoztak létre, hogy elrejtsék a pénz forrását. A projekt azt is világossá tette, milyen sokféleképpen tudja elkölteni egy kleptokrácia uralkodó elitje a milliárdjait. A pénzmosó hálózatok működéséről itt olvashat többet.

Ennyi pénz sok minden más mellett a hallgatás megvásárlására is használható. Ebben az időszakban ugyanis az azeri kormány több mint kilencven emberijogvédő aktivistát, ellenzéki politikust és újságírót (köztük az OCCRP munkatársát, Hadízsa Iszmajilovát) zárt börtönbe politikai okokból. Ezt határozottan elítélték nemzetközi emberjogi szervezetek.

Ám eközben legalább három európai politikus, egy újságíró, és több üzletember, akik a nemzetközi konszenzussal szöges ellentétben csupa jót írtak és nyilatkoztak az azeri rezsimről, súlyos összegeket kaptak az Azeri Pénzmosoda céghálózatán keresztül. A kedvezményezettek között olasz, német és szlovén politikusok vannak, valamint az UNESCO bolgár vezetőjének a férje is. A kedvezményezettekről, köztük egy volt német képviselőről, aki választási megfigyelőként is nagyot alkotott Azerbajdzsánban, itt olvashat többet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.