2017. szeptember 11., hétfő

CSAK A VÉGZETES DIAGNÓZISÉRT MENNEK ORVOSHOZ - HOGYAN HAGYTA MAGÁRA A FALVAKAT AZ EGÉSZSÉGPOLITIKA

CIVILHETES BLOG
Szerző: Dr. Simek Ágnes
2017.09.11.



A kistelepüléseken élőknek egyre nehezebben elérhetőek a szűrések – sem pénzük, sem idejük szakorvoshoz utazni. - írja a vasarnapihirek.hu.

A háziorvosokkal együtt eltűnik a betegségek megelőzésének lehetősége is. Dr. Simek Ágnes, a Magyar Falu-egészségügyi Tudományos Társaság elnöke azt is megmutatta, hogy egy könnyen kezelhető érszűkület elhanyagolásából hogyan lesz tragédia.

Pusztán az a körülmény, hogy valaki faluhelyen él, hány évet vehet el az életéből?

– Nem tudom, hányat, de elvesz. Aki falun él, már fogantatása előtt hátrányba kerül, mert az édesanyák eleve nem jutnak el azokra a praeconcepcionális (fogantatás előtti,) szűrővizsgálatokra, megelőző kezelésekre, amelyek az egészséges „induláshoz” szükségesek. Badacsonytördemictől, ahol utoljára körorvos voltam, 12 kilométerre van a legelső laboratórium, nőgyógyászati rendelő, tüdőgondozó – és nem egy igazán eldugott településről beszélünk.

A városi ember felül egy villamosra és elmegy munka előtt/után vérvételre, tüdőszűrésre, a falusi embernek ugyanez egész napos program lenne, hiszen a nehezen elérhető rendelésen eleve több beteg is van, mert nagyobb az orvos- és ápolóhiány, mint a fővárosban. Rámenne a nap – így inkább bele se kezd a vizsgálatokba...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.