2017. szeptember 15., péntek

CSEPEGTETETT FÉLELEM - MERJÜNK GYÁVÁK LENNI!

HUPPA BLOG
Szerző: L. Alex
2017.09.


Demokratának lenni mindenekelőtt annyit tesz, mint nem félni” – szól az unalomig citált Bibó idézet, ezzel szokták egymást tüzelni a fotelbe süllyedt forradalmárok, akik természetesen, mint minden normális ember félnek az esetleges vérontástól, amire a rezsim médiája igyekszik felkészíteni őszre a honpolgárt.

Magyarországon a módszerváltás óta (vö. hogyan lopjunk még többet) eddig két igazán nagy kormánybuktató megmozdulás volt. Az egyik 1990 októberében, és „taxisblokádként” vonult be a történelembe, a másikat pedig 2006-ban az „őszödi beszédet” követő utcai összecsapásokként jegyezzük.

A két megmozdulás között azért jelentős különbség van, és ezt mindenképpen szükséges megjegyezni. Az 1990-es taxisblokád egy elhamarkodott kormányzati döntés miatt kirobbant egységes és országos méretű megmozdulás volt – és itt most teljesen lényegtelen az, hogy ezt a fuvarozók valójában miért is szervezték. A lényeges a megmozdulásban, hogy az ország döntő többsége egy emberként támogatta a sztrájkban részt vevőket, itt nem volt jobb- és baloldal, hanem volt egy mindenki számára közös cél, amivel lehetett azonosulni.

Számomra eleddig, ez volt Magyarországon az első és egyben utolsó, valódi, demokratikus, országos méretű megmozdulás!

A 2006-os események pedig nem a demokráciáról szóltak, hanem a Fidesz által szervezett és honi nagytőke által pénzelt szélsőjobbos, valamint futballhuligánok felhasználásával gerjesztett puccs, az alkotmányos rend, illetve a legitim kormány ellen. Ezek az események javarészt csak a fővárosra korlátozódtak, és bár az akkori hatalom rosszul kezelte a történteket, ennek ellenére sem tudott országos méretű zavargássá válni, mert a közvélemény megosztott volt az eseményekkel kapcsolatban.

Tehát leszögezhetjük, hogy amíg a taxis megmozdulás nem kormányt kívánt buktatni, hanem csak gyakorolta a nép a demokratikus jogát, a sztrájkot, és így kívánta tárgyalóasztalhoz ültetni az akkori kormányt, addig 2006-ban nem a demokratikus jog gyakorlásáról volt szó, hanem egy erőszakos, államrend ellen szervezett akcióról. De volt még egy hatalmas különbség az 1990-es és 2006-os megmozdulás között. 1990-ben a magyarok elhitték, hogy a demokráciában joguk van kinyilvánítani az akaratukat, és ekkor még nem volt átpolitizálva, megosztva a társadalom. 2006-ban viszont már egy erősen átpolitizált és kétpólusúra átalakított társadalom nézett szembe az eseményekkel, akiknek nagy része már kiábrándult a demokráciából, mert átverték őket!
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.