2017. szeptember 3., vasárnap

EGEKBE SZÖKTEK AZ ALBÉRLETI DÍJAK: A FIDESZ LAKÁSPOLITIKÁJÁNAK KUDARCA

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: B.F.
2017.09.02.


A felvételi ponthatárok kihirdetése után megindult a roham az albérleti piacon. A kereslet 15-20 százalékkal, míg a kínálat 17 százalékkal nőtt meg pár napon belül az Ingatlan.com elemzője szerint. A lakásbérleti árak emelkedése hosszabb ideje tartó folyamat, amelynek okai igen összetettek. Az állami bérlakás-építés, a kollégiumi férőhelyek komolyabb bővítésének hiánya, az önkormányzati bérlakás-gazdálkodás problémái, a rövidtávú szálláskiadás fellendülése (Airbnb) és a külföldiek ingatlanvásárlásai egyaránt fontos szerepet játszanak.

A helyzetet tovább rontja rövid távon, hogy a Fidesz-KDNP kormány lakáspolitikája megreked a „támogassuk a középosztály lakásvásárlásait” (CSOK) hozzáállásnál.
Ez a magasabb jövedelmű családok számára ugyan megoldást jelenthet (bérlőből tulajdonossá válás), de a hosszú távú lakásbérleti piac jelenlegi erősen túlkeresletes állapotát nem orvosolja.

A probléma közgazdasági leírása egyszerű: a kereslet növekedése mellett a hosszú távú lakásbérleti piacot csökkenő kínálat jellemzi, a túlkereslet a piacon pedig az árak emelkedését eredményezi.

A fővárosban, valamint a nagyobb egyetemi városokban és a nyugati határszélen csúcsokat döntenek az albérletek árai: „A kiinduló ár Budapesten 150 ezer forint, most ennyiért lehet találni lakást a fővárosban – nem csoda, hogy a legtöbben nem egyedül keresnek albérletet. Az eltérések nagyok a városon belül, de az átlagot igazán a belvárosi árak húzzák fel, az egyetemekhez közeli, XI. és IX. kerületi lakások átlagos bérleti díja alacsonyabb, igaz, még így is 145 ezer forint.” – írja a hvg.hu...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.