2017. szeptember 8., péntek

EGÉSZSÉG NEM ÉRTÉS: VESZTESÉG PÉNZBEN ÉS ÉLETMINŐSÉGBEN

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gépnarancs
2017.09.07.


A magyarok nemcsak az idegen nyelvek tudásával állnak hadilábon, de riasztóan magas azok aránya is, akik a saját egészségükkel kapcsolatos információkat sem értik. A rossz egészségértésű beteg nem tudja betartani orvosa előírásait, így nagy valószínűséggel rosszabb minőségben, rövidebb ideig él, és sokkal többe kerül a társadalombiztosításnak is. Ezen kíván segíteni a második alkalommal kiírt Nekem Szól! Egészségértés díj, amire 2017-ben október 15-ig lehet pályázni.

Az egészségértés az a képesség, aminek köszönhetően az egyén befogadja az egészségügyi információkat, és azok birtokában megfelelő döntéseket tud hozni saját egészségét illetően. Az egészségértés hiányában a hazánkban rendelkezésre álló szűkös forrásokat is pazarlóan használja fel az ellátórendszer, hiszen a gyenge egészségértési képességekkel rendelkező páciensek későn fordulnak orvoshoz, így gyógyításuk lényegesen több pénzbe kerül. A krónikus betegségekkel küszködők sem tudják megfelelően alkalmazni az orvosi utasításokat, így a terápiák sokszor hatástalanok maradnak, ami szintén „ablakon kidobott pénz” miközben minden ötödik megtermelt forintot az egészségvesztés pótlására fordítunk.

A magyarok 54 százalékának az információk megszerzése nem okoz problémát, annál több a baj annak értékelésével. Harmaduk nem tudja felmérni, milyen szűrővizsgálatokon kellene részt vennie, 35 százalékuk arról sem tud határozni, hogy a számára javasolt kezelés hasznos-e vagy sem, míg tízből négyen képtelenek eldönteni, hogy a médiában látott/hallott információk igazak-e...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.