2017. szeptember 26., kedd

EURÓPA JÖVŐJE MÚLIK AZON , HOGY NÉMETORSZÁG MIKÉNT TÉR MAGÁHOZ A A VÁLASZTÁS OKOZTA POFON UTÁN - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOG
Szerző: Szelestey
2017.09.26.


- Orbán Viktor megállta, hogy ne taposson bele Merkelbe, de ki fogja használni a német erőviszonyok eltolódását; 

- A magyar és a lengyel vezetésnek még meggyűlhet a baja a nacionalista AfD-vel;

- A Visegrádi Csoportnak látnia kell, hogy a migráció nem újkeletű, és hogy egy csónakban ül a Nyugattal.

New York Times

A szélsőjobb bonyolítja az életet nemcsak Merkel, az EU tényleges vezetője, hanem az egész unió számára. Bár mindenki arra számított, hogy a vasárnapi németországi választások betetőzik a populista nyomulás feltartóztatását, ám azt látni, hogy nemigen gyengült az elégedetlenség a hagyományos politikával szemben. A szélsőségesek ezúttal jelentős gátat törtek át, hiszen fontos tabunak vetettek véget azzal, hogy a 2. világháború óta először bekerültek a berlini parlamentbe. Ennél fogva megnehezítik a kancellár dolgát, de azt is, hogy merre menjen tovább az EU. Ráadásul az előrejelzések azt jósolják, hogy az osztrák Szabadságpárt hamarosan a kormánykoalíció tagja lesz.

A globalizáció, az unió bürokratikussága, és mivel képtelen volt megvédeni a határait, illetve gazdasági növekedést felmutatni, nos, mindez fokozott nacionalizmust, iszlámellenességet, a nemzeti identitás kapcsán pedig félelmeket váltott ki. Az odahaza meggyengült Merkelnek kell összetartania az integrációt, illetve megőrizni a transzatlanti kapcsolatokat, megszelídíteni a különutas visegrádiakat. Csak éppen lehet, hogy a jövőben többet kell foglalkoznia a hazai feladatokkal. Ám ha a szabaddemokraták belépnek a kormányba, az várhatóan igencsak összekuszálja Macron elképzelését az euróövezet megreformálására. De lehet, hogy a kancellárnak még inkább feladja a leckét a CSU, amely a bajorországi választokra készülve igyekezhet még inkább jobbra tolni Berlint a biztonság és a migráció ügyében.

Washington Post


Komoly következményei lesznek Európára nézve, hogy Merkel megbotlott a választásokon. A megaláztatás hatására hirtelen megingott a kormányfő helyzete, a CDU jelentős teret vesztett a szélsőjobbal szemben. Ez feladja a leckét elsősorban Macronnak, aki központosítottabb és hatékonyabb valutaövezet mellett kardoskodott. A kancellárnak ugyanakkor mostantól folyamatosan kell figyelnie a saját jobbszárnyát. A CSU máris jelezte, hogy felülvizsgálja a két párt sok évtizedes szövetségét. Rupert Scholz volt védelmi miniszter egyenesen úgy látja, hogy megkezdődött az Istenek Alkonya. Ráadásul biztos hazai pozíciók nélkül nehéz kompromisszumot kötni más államokkal. Nem kizárt, hogy a német gondok láttán Merkelnek már nem igen lesz kedve az integráció elmélyítéséhez, ami szűkíti Európa lehetőségeit, ha bármikor válság következik be.

Stefan Lehne, a Carnegie Europe szakértője azt mondja, a miniszterelnök asszonynak még mindig nincs riválisa az EU-ban, de már hanyatlik. Ez pedig gyengíti a nemzetközi tekintélyét. Ám ettől még várhatóan követelni fogja, hogy a többi tagállam vegyen át több menedékkérőt. Valószínűleg Merkel eddigi ereje magyarázza, hogy másutt a szélsőjobbos vezérek visszafogottan reagáltak a fejleményekre. Orbán Viktor ugyan összetűzésbe keveredett vele a migráció és a jogállam miatt, de ezúttal óvakodott attól, hogy tort üljön fölötte. Szóvivője szerint azt írta neki, hogy a jelzés világos: az európai polgárok arra a politikára voksoltak, amely szavatolja a biztonság és a gazdasági stabilitás konzervatív alapjait...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése