2017. szeptember 4., hétfő

FELMONDÁSOK

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. Ritók Nóra
2017.09.03.


A fejlesztésünk fontos területét képezi a társadalmi vállalkozásunk, az a munkahelyteremtés, amit azért végzünk, hogy az otthon maradóknak munkalehetőséget adjunk. Mindezzel az a célunk, hogy a munkavállalói kompetenciáikat arra a szintre fejleszthessük, amiben már, mint munkaerő értelmezhetőek lesznek.

Munkalehetőséget adunk hát, ott, a szegregátumban, minimálbérrel (bruttó 127 500 FT), egyéb juttatásokkal. Sokan azt gondolnák, ott, ahol ezen kívül csak a közmunka van, mindenki kapva kap egy ilyen lehetőségen, és igyekszik megfelelni az elvárásoknak.

Nos, nem így van. Az elmúlt évek során eddig tizennyolc fővel jutottunk el a munkaviszonyos alkalmazásig, sokkal többel próbálkoztunk alkalmi munkavállalóival. Ebből a tizennyolc főből kilencen csak egyszer dolgoztak nálunk, hárman visszatérők, vagyis egy idő múlva újra alkalmaztuk őket, hatan maradtak eddig folyamatosan. A munkaviszonyban töltött idő egyénenként változó, ideje egy hónaptól négy évig tartott. A leghosszabb ideje nálunk dolgozó hat évvel ezelőtt kezdte.

Mindig gondosan válogattunk a lehetséges jelöltek között. Mindig volt az alkalmazásnak előélete, alkalmi munkavállalós, vagy önkéntes munkaviszony. És mindig építettünk a már működő csapat ajánlására, véleményére. Mindig ők ajánlottak jelöltet, átszűrve a családokon, közösségen át is a véleményt. Csak olyan került be a csapatba, akit mindannyian elfogadtak.

A tőlünk távozók minden esetben saját akaratukból mondtak fel. Mi nem küldtük el egyiküket sem, bár az előfordult, hogy írásbeli figyelmeztetést kaptak valami miatt. Egyszer sem könyörögtünk, hogy maradjanak, bár azt kértük, hogy jól gondolják meg a döntést. És senkitől sem váltunk el haraggal.

A munka menetét, szabályait mindig velük együtt alakítjuk ki, építve és elfogadva az ötleteiket, véleményüket. Folyamatosan fejlesztetjük őket, mindenben, a munkához szükséges speciális tudásban is, a mezőgazdaság, az élelmiszer-feldolgozás, vagy a kézművesség területén. Megtanítottuk őket arra, hogy ezt megfelelően dokumentálják. Velük együtt alakítottuk ki az eszközök elhelyezésének, használatának megfelelő rendszerét, az egész munkarendet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.