2017. szeptember 9., szombat

FORDULJUNK VISSZA! AVAGY: VAN VISSZAÚT

ZÁRÓJEL BLOG
Szerző: Hóbor Zsolt
2017.09.09.


Az az egy biztos, hogy a halálból nincs visszatérés. Viszont bármilyen döntést is hozunk, meg lehet nézni, van-e visszaút. Úgy tűnik, az utóbbi időben felerősödnek azok a hangok, amelyek szerint még a Brexitből is van visszaút.

A folyamat megfordítható, lehet még visszaút

„A Brexit visszafordítható, ha a gazdasági nehézségek hatására megváltozik a közvélemény hangulata, és ez a politikai vezetők új generációját emeli hatalomra Nagy Britanniában.” – jelentette ki Michael Heseltine, korábbi konzervatív miniszter. Hozzátette: a kormány két éven belül szembenézhet egy új választással, és azon, – véleménye szerint – már nem Theresa May vezeti a most is mélységesen megosztott Konzervatív Pártot.

Az EU tagságot támogató Heseltine látott egy olyan forgatókönyvet, ami arra vonatkozik, ha Nagy Britannia mégsem hagyná el az uniót 2019 márciusának végén.

A káros hatásokat már most érezni lehet


A Brexit eddigi hatásai: a gazdasági növekedés lelassulása, az infláció erősödése, és a font vásárlóerejének csökkenése már komolyan sújtja a háztartásokat. A bizonytalanság, és a brit kormány, valamint az uniós vezetés közötti folyamatos nézetkülönbségek pedig nem tesznek jót a gazdasági helyzetnek. Súlyosbítaná a munkaerőpiac helyzetét az az elképzelés is, hogy a Brexit után azonnal véget vetnének a munkaerő szabad áramlásának. A magasan képzett munkavállalók kivételével pedig alaposan megszigorítanák a munkavállalás lehetőségeit. Ez pedig könnyen a közvélemény hangulatának markáns változásához vezethet.

Az EU sem könnyíti meg a válást, olyan helyzetet akart teremteni, hogy a közösség jöjjön ki jól a folyamat végen. Ez a brit gazdaságra mért súlyos csapással érne fel. Ennek fényében különösen érdekes az, hogy vannak olyan uniós vezetők, akik szerint hibás döntés volt a Brexit, de még visszafordítható a folyamat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.