2017. szeptember 25., hétfő

FT-VEZÉRCIKK: AZ EURÓPAI KONZERVATÍVOKNAK KI KELL ZÁRNIUK A FIDESZT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOG
Szerző: Szelestey
2017.09.25.

- Merkel helyzete nehezebb lett, de kész vezetni a nyugatot a jogállamért és a liberális értékekért folyó harcban

- Orbán minden bizonnyal örül a szélsőjobbos AfD előretörésének

- Az uniós pénzek folyósítását hozzá kell kötni ahhoz, hogy Magyarország tiszteletben tartja-e a jogállamot

New York Times

Akár tetszik Merkelnek, akár nem, országa immár ténylegesen a világ vezetője, a nyugati szövetség és a sokoldalú nemzetközi diplomácia védelmezője, hiszen a másik oldalon Trump és olyan, agresszív, tekintélyelvű politikusok vannak, mint Putyin, Erdogan, Orbán és Kaczynski. Ráadásul Németországban is megerősödött a szélsőjobb. De fontos, hogy a kancellárnak van kedve ehhez a szerephez. Az idők során mind határozottabban kiállt az emberi jogokért, a menekültekért. Elemzők szerint ezután sem fog kitérni az új feladatok elől. Az uniót stabilabb, életképesebb pályára igyekszik állítani. De előbb össze kell hoznia az új koalíciót, ami hetekbe telhet.

Igen lényeges, amit a Német Nemzetközi és Biztonsági Ügyek Intézetének igazgatója mond róla, hogy ti. Merkel megtanulta, hogy megéri kiállni a jogállam és a liberális értékek mellett, ezt nagyon komolyan veszi. Hiszen egy ízben azt üzente Orbán Viktornak, hogy elég sokáig élt kerítések mögött és nincs kedve hozzá újra. Igazából Európa jövője foglalkoztatja., ideértve a terrorizmust és a migrációt. Nincs benne misszionárius megszállottság, de mély kötelességtudatot érez. Az új, egyenlőtlenül fejlődő Európának megállapodásra kell jutnia az olyan, autoriter magányos farkasokkal, mint Orbán és Kaczynski, akik fontosnak tartják az EU-tagságot, de nem mindig értenek egyet a közösség értekeivel, és nem kérnek a brüsszeli bürokrácia által kifejtett nyomásból.

Életrajzírója azt mondja, Merkelnek a megfontoltságban és a kompromisszumkészségben rejlik a nagy ereje. Ám mindig megszólal, még a szövetségesek ellen is, ha úgy gondolja, hogy veszélybe kerülnek a nemzetközi rend értékei. Ezért olyan nehéz Magyarország és Lengyelország ügye. Csak éppen, ahogy a kormányfő maga mondta: Németországra nagyobb felelősség hárul, ám közben már nem tud olyan mértékben támaszkodni a partnerekre és az unióra, mint az elmúlt évtizedben.

Washington Post


Németország nem kerülte el a nyugati populista hullámot, a választás a valóság próbáját jelentette. Az elemző, Ann Applebaum szerint a nacionalista szélsőjobb – a hollandok, osztrákok, franciák, lengyelek, az amerikaiak, britek, magyarok, svédek, finnek és olaszok után – immár hangosan bele tud szólni a német nagypolitikába is. Az AfD nem tartja magát a német politikai rendszer kereteihez, összetartásának fő mozgatórugója, hogy nem ért egyet a rengeteg menekült befogadásával. Ez ügyben várhatóan tovább fokozódik a hisztéria. Ugyanakkor a párt élvezi Oroszország támogatását a közösségi médiában, tehát előreláthatólag ez a hang is erősödik majd.

Odahaza az új, feltehetőleg hárompárti koalíciót nehezebb lesz egybentartani és ez gátolja az EU forradalmi megújítását. Minden bizonnyal valamelyest ingatagabbá válik a Merkel-Macron-tandem. Viszont várhatóan odalesz a németek erkölcsi felsőbbrendűségi érzése a lengyelekkel és más szomszédokkal szemben, ahol érdes, nacionalista politikusok vannak. Mostantól Berlin is hasonló gondokkal küszködik. Saját országában kell csillapítania a bevándorlás- és unióellenes érzelmeket. Vagyis Merkel megtartotta a posztját, de a feladata megnehezült...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.