2017. szeptember 13., szerda

HANGSZERSIMOGATÓ - A ZENE GYÓGYÍTÓ EREJE

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: kreatív pszichológia
2017.09.13.


Szőke ovis kislány megszeppenve üldögél édesanyja ölében egy lócán. Ismeretlen helyszín, ismeretlen emberek a Budai Jurtaközpontban. Egyszer csak kitárul a jurta ajtaja, odabent félhomály és különleges illat lengi be a teret. A kislány szorongva lép be, még mindig édesanyja kezét markolássza. A következő pillanatban azonban, ahogy az első hangok előbújnak a különleges hangszerekből, megtörténik a csoda. A szorongás helyét önfeledt mosolyok, kíváncsiság, a felfedezés és a zene öröme veszi át. Ráadásul nem csak hallgatni lehet a különleges hangokat, a gyermek maga is kézbe veszi a hangszereket, kezdetben kissé bátortalanul, később annál lelkesebben csalja elő a hangokat. Ő maga, egyedül, határtalan lelkesedéssel! Számomra ez az élmény és a hatás, amit a kislányomon láttam nem hagyott kérdést afelől, hogy a Hangszersimogató csodákra képes. Ugyanakkor rengeteg kérdés felmerült bennem, amelyeket Korzenszky Klára énekesnőnek és Bársony Bálint zeneművésznek, a Hangszersimogató megálmodóinak tettem fel:
- Honnan indul a Hangszersimogató ötlete és mi volt a célotok?
Bársony Bálint: Gyermekkoromban sokszor szerettem volna kipróbálni különböző hangszereket hangszerboltokban, de a hangszerek ára és az eladók óvatossága miatt erre sosem volt igazán lehetőségem. Ebből a gondolatból kiindulva kezdtük el hét évvel ezelőtt zenészbarátaimmal a Hangszersimogató foglalkozásokat, ahol interaktív módon van lehetőségük a gyermekeknek belekóstolni a közös zenélés és éneklés adta önfeledt hangulatba, amely akár a zeneiskolás évek elkezdése előtt hangszerválasztóként is tökéletesen funkcionálhat.
Korzenszky Klára: Gyermekpszichológusként és énekesként egyaránt fontosnak tartom az aktív zenélés minél korábbi életkorban való elkezdését, hiszen a zenei fejlesztésnek a zenén kívüli területekre is kiterjedő személyiségfejlesztő, kognitív-, érzelmi- és szociális fejlesztő, úgynevezett transzferhatása van.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.