2017. szeptember 16., szombat

HUNGARY NO, GERMANY YES! - ÍGY VÉDTE AZ ORSZÁGOT A KORMÁNYA MENEKÜLTVÁLSÁG CSÚCSÁN

168 ÓRA ONLINE
Szerző: PUNGOR ANDRÁS
2017.09.16.


Csak védték az országot – így emlékeznek a hatóságok a két évvel ezelőtti menekültválságra, miközben magyar és angol nyelvű tájékoztatóval, valamint vaktérképpel „segítették” a menekülttáborokba irányított illegális határátlépőket. A menekültek megvehették a jegyüket, de a rendőrök nem engedték őket felszállni a vonatra, amivel humanitárius krízist idéztek elő a Keleti pályaudvarnál. Ráadásul az elcsigázott embereket a röszkei, szigorúan őrzött hangárban, börtönhöz hasonló körülmények között tartották fogva.

– Beleegyeztünk a regisztrációba, az ujjlenyomatvételbe, és mindezért mit kaptunk? Átirányítottak minket egy másik pályaudvarra, aztán vissza a Keletibe. Miért? Megengedték, hogy jegyet vegyünk, de nem adtak hozzá vonatot. Miért? – mondta a 168 Órának 2015 szeptemberében egy szír menekült a Keleti pályaudvarnál. Akkor már napok óta több ezren éltek a pályaudvar előtti aluljáróban. Abban reménykedtek, hátha elindul egy nemzetközi vonat, és továbbmehetnek.

Akkoriban ezt írtuk: „Folyamatossá válnak a performance-ok, a tüntetések. Gyerekek fekszenek a földön, táblákkal a nyakukban vagy a kezükben tüntetnek. A férfiak a testükre filcezik: Hungary no, Germany yes! Bömbivel járják az aluljárót, és a pihenőket tüntetésre buzdítják. Aztán nyakukba kapnak mindenkit, akiről úgy gondolják, hogy velük van: legyen az német turista vagy ősz szakállú magyar hajléktalan. Magukra hagyják a karlengető, pattanásos tini zsebnácikat, a magyar himnuszt elvétő szélsőmagyarokat. Szolidárisak: vízzel locsolják egymást, ha tűz a nap, összekapaszkodnak, földön ülve imádkoznak a szabadulásért, vagy szónokolnak, rigmusokat kántálnak.”...

Nemrégiben Angela Merkel a német kancellárjelöltek választási vitájában azt mondta azokról az időkről, hogy „Orbán Viktor elvette a menetjegyeket a Budapesten lévő menekültektől, és egyszer csak nem engedte, hogy elinduljanak a vonatok”. Merkel akkor telefonon beszélt Orbánnal, innen lehet információja a történtekről. Szijjártó Péter külügyminiszter most nem cáfolta ezt, annyit mondott: egy vonatjegy nem írhat felül egy európai jogszabályt. Szerinte 2015-ben, a válság csúcspontján Orbán Viktor utasította a minisztereket, hogy a schengeni jogszabályokat minden körülmények között be kell tartani, és ezeknek megfelelően Magyarországot senki nem hagyhatja el nyugati irányba érvényes úti okmányok nélkül.

De lássuk, mi is történt akkoriban. Miután többórás várakozás után az illegális határátlépők megvették a vonatjegyüket Németországba, a rendőrök kiszorították őket a pályaudvar területéről. A többnyire Szíriából érkezett családok több tízezer forintot költöttek a jegyre. A pénztárosok kezdetben nem kértek tőlük úti okmányokat. Ennek azért van jelentősége, mert a kormány a kényszerintézkedéseket később azzal magyarázta, hiába van az illegális határátlépőknek jegyük, ha nincs útlevelük, nem mehetnek tovább. Arra azonban senki nem adott választ, akkor miért engedték, hogy megvásárolják a jegyek
et...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.