2017. szeptember 14., csütörtök

KISOKOS BUDAPESTIEKNEK A LAKHATÁSI TÁMOGATÁSOKRÓL

A VÁROS MINDENKIÉ BLOG
Szerző: AVM
2017.09.

A Város Mindenkié tagjainak meggyőződése, hogy a lakhatás alapvető emberi jog. Noha sajnos Magyarországon ez a jog nem érvényesül, és alig van olyan állami vagy önkormányzati program, ami a szegénységben élő emberek lakhatását támogatja, még a meglévő lehetőségekről szóló információk sem jutnak el mindig azokhoz, akiknek erre a legnagyobb szüksége lenne. Ezt a kisokost azért készítettük el, hogy a hajléktalan és nehéz lakáskörülmények között élő emberek értesülhessenek azokról a támogatásokról és erőforrásokról, amik a rendelkezésükre állnak lakhatási helyzetük javítására. A kisokos tájékoztató jellegű és mivel a programok és a jogszabályok gyorsan változnak, fontos, hogy előbb mindenképpen a megjelölt szervezeteknél vagy hivataloknál érdeklődj a pontos feltételekről.

ÁLLAMI TÁMOGATÁSOK


Lakhatási támogatás

Adómentes támogatásban részesülhet a munkáltatótól az, aki a munkahelyétől messze, szolgálati lakásban vagy munkásszálláson él.
Ki kaphat lakhatási támogatást?

Akkor kaphatsz lakhatási támogatást, ha
  1. határozatlan idejű munkaszerződéssel rendelkezel
  2. Hetente legalább 36 órás munkaidőben dolgozol
  3. munkahelyed és lakóhelyed között legalább 60 km távolság van vagy több, mint 3 óra alatt lehet eljutni a lakóhelyedről a munkahelyedre tömegközlekedéssel oda-vissza összesen.
  4. nincs saját ingatlanod azon a településen, ahol dolgozol, illetve nincs saját ingatlanod 60 km-es távolságon belül
  5. nem rendelkezel saját tulajdonú ingatlannal olyan településen, ahonnan kevesebb, mint 3 óra alatt elérhető a munkavégzésed helye oda-vissza.
  6. a munkaviszonyod kezdő dátumát megelőző 12 hónapban sem rendelkeztél a fenti ingatlannal.
További információ >>>

Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK)

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény a gyerekes vagy gyerekeket vállalni kívánó családoknak nyújt pénzbeli és hitel-támogatást használt, valamint új lakások megvásárlásához vagy építéséhez.

A támogatás igénylésének feltételei meglehetősen bonyolultak, így javasoljuk, hogy ha érdekel ez a lehetőség, látogass el a kormány hivatalos tájékoztató oldalára, hogy biztos forrásból értesülj arról, mit kell tenned.

További információ >>>

Nemzeti Eszközkezelő pályázatai


A Nemzeti Eszközkezelő feladata egy olyan program működtetése, amely hosszú távon biztosítani képes a jelzáloghitel-törlesztés miatt súlyosan eladósodott, a gazdasági válság miatt kiszolgáltatott helyzetbe került családok lakhatását. Az Eszközkezelő a hiteladósok ingatlanát az állam javára megvásárolja, egyben biztosítja a bérlés lehetőségét.

A megüresedett lakásokat – az ún. tartalék ingatlanokat – a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. nyilvános pályázaton adja ki, amit bizonyos feltételek mellett bárki megpályázhat.

További információ és pályázati feltételek >>>

A pályázati felhívás minden hónap 15-én jelenik meg itt >>>


ÖNKORMÁNYZATI TÁMOGATÁSOK...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.