2017. szeptember 8., péntek

KÓSÁT NEM FELEMELI, HANEM KIRÚGJA ORBÁN ÉS A POLITIKAI SÜLLYESZTŐBE KÜLDI

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.09.08.


...Kósa 16 évig volt Magyarország második legnagyobb városának polgármestere. A valamiért őt különösen imádó Debrecenben akármeddig, életfogytig ellehetett volna polgármesterként, de amikor 2014-ben választania kellett, az országos politika mellett döntött. Talán azért, mert Debrecenben akkor már elérte a csúcsot, Budapesten meg még akármi is lehet.

Nem lett, hiába az ambíció. 2015-ben megkapta a frakcióvezetői posztot, cserébe viszont el kellett engednie a Fidesz ügyvezető alelnökségét (2010-15), mert frakcióvezetőként már úgyis tagja az elnökségnek. Most viszont mennie kell az elnökségből: jogcím híján nem tagja az egyetlen olyan testületnek, amelyikben időnként még ellent lehet mondani Orbánnak.

Az elnökségben még lehet szó érdemi, stratégiai, politikai vitáról, a kormányülésen már nem. Ott beszámolók vannak Orbánnak. Máskülönben élénk helyeslés és mély egyetértés. Minden jelentés szerint Orbán még azt sem tűri, ha egymással vitatkoznak a miniszterei (azt oldják meg egymás közt korábban), nemhogy azt, ha vele.

1. A legelső magyarázat Kósa leváltására, hogy ez Orbán bosszúja azért, mert szembeszállt vele az államfő-jelölésnél: Orbán Balog minisztert akarta, Kósa és Kövér Áder mellett állt ki. Orbán engedni kényszerült, de talán nem felejtett.

2. Egy másik lehetséges ok, hogy mint Rogán, el kell tüntetni a nyilvánosság elől. A Fidesz frakcióvezetőjének meg kell szólalnia sokféle (vagy éppen minden) ügyben, erre Kósa nem igazán látszott felkészültnek. Kezdve azzal, hogy csak pozitív kérdésekre volt hajlandó válaszolni, aztán már semmilyenre sem, egészen a nyakatekert okoskodásaiig, a kifacsart humoráig és az elszólásaiig.

Az ilyesmi nem jön túl jól a kampányban, a kormánypropagandának talán egy kezelhetőbb és engedelmesebb vezérszónokra van szüksége; Gulyás Gergely erre nagyon is alkalmas.

3. Az a legkevésbé valószínű, hogy a Fidesz képviselői lázadtak fel Kósa egyszerre autokratikus és nemtörődöm vezetési stílusa miatt. Amit egyébként a debreceni választók imádtak. (Talán azért mert ők nem voltak Kósa beosztottjai.) Egyfelől azért, mert ez a stílus már eddig is közismert volt mindenki számára. Másrészt a Fidesz-képviselők hozzá vannak szokva, hogy kutyába se veszik őket. De ők szavazógépként, meg a szavazatok szállítóiként vannak tartva, az a dolguk, azért kapják a fizetésüket. Továbbá a frakciónak amúgy sincs nagyon sok dolga, ráadásul alig 8 hónap van csak hátra a választásig.

Ami a legéletszerűbb: Orbán egyszerűen megragadta az alkalmat, hogy a süllyesztőbe küldje az egyik esetleges vetélytársát, amikor lehetősége volt rá; egy potenciális ellenfelet, aki időnként elég pimasz volt vitatkozni vagy szembeszállni vele.

Kósa ezt addig könnyen tehette, amíg polgármesterként ott volt neki a debreceni hátország, ügyvezető alelnökként a Fidesz, frakcióvezetőként a képviselőcsoport. De már egyik sincs ott. És minden backgroundját úgy veszítette el, hogy látszólag felfelé emelkedett.
Úgy emelkedett fel, hogy közben teljesen egyedül maradt.

Nem kell különösebb képzelőerő annak belátáshoz, hogy Kósa a választások után nem kerül a kormányba. Ha veszít a Fidesz, akkor azért megy a levesbe, ha meg nyer, akkor meg azért. Nehéz lesz majd a kampány végeztével amellett érvelni, hogy Kósa maradhasson kamufeladattal megbízott tárca nélküli alibiminiszter. Meg nem is maradt nagyon senki, akivel nyomást tudna gyakorolni majd Orbánra.

Ebből már nem jöhet ki jól. De azért remek szalagátvágási miniszter lesz belőle pár hónapig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.