2017. szeptember 1., péntek

KÖZÖS ORSZÁG MOZGALOM: FORMÁHOZ A TARTALOM

MAGYAR NARANCS - LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON 
Szerző: Mikecz Dániel
2017.08.31.


Egy ügy erejéig sikerült összehozni az egymástól sokszor idegenkedő liberális és baloldali pártokat. Ez azonban törékeny egység.

Szeptember 1-jén nyílik meg az Agóra, a Közös Ország Mozgalom (KOM) által kezdeményezett „közösségi tér”, amely lehetőséget biztosít első ügyük, a választási rendszer reformjáról szóló egyeztetésekre. A kormánypártokon és a Jobbikon kívül minden olyan párt részt vesz a kezdeményezésben, amelyiknek van országgyűlési képviselője vagy rendszeresen szerepel a nyilvánosságban, közéleti vitákban. Vitathatatlan érdeme a Közös Ország Mozgalomnak, hogy túllépett azon a pártellenes beállítódáson, ami korábban a civil szerveződéseket jellemezte. Ahogy Gulyás Márton fogalmazott, a cél a „politika társadalmasítása”, hogy a jogállami, politikai intézmények mögött valódi állampolgári részvétel legyen, hogy ne egyéni, hanem közösségi megoldásokat keressenek a magyar emberek problémáikra.
A választási rendszer reformját, mint mozgalmi ügyet a CEU-s tüntetések során, a „Nem maradunk csendben!” című demonstráció végén vetette fel a szónok Gulyás Márton. Az utóbbi években egy-egy sikeres szakpolitikai mozgósítás lehetőséget adott az általános elégedetlenség, a kormánykritika kifejezésére is, mint a netadó, a közoktatás helyzete és a CEU ellehetetlenítése kapcsán. A felsorolt ügyek esetében azonban a kormány által tett teljes vagy részleges engedmények, a pártpolitikától megrettenő szakmai körök kihátrálása miatt a mozgósítás fokozatosan veszített lendületéből. A választási rendszer azonban a politikai rendszert alapjaiban meghatározó ügy, így nem lehet a szakmaiságra való hivatkozással a konfliktust depolitizálni, azaz megfosztani politikai jelentőségétől. A választási rendszer kapcsán ráadásul nem lehet megkérdőjelezni a pártok érintettségét, részvételét, így tovább lehet lendülni a politikaellenességen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.