2017. szeptember 18., hétfő

KÖZÖS SZÉGYENÜNK, AZ ŐSZÖDI BOTRÁNY - MAI MAGYAR TRAGÉDIÁNK BÖLCSŐJE

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Zárójel
2017.09.18.


2006-ban is vasárnapra esett szeptember 17-e. Az ország egy békés hétvége után lassan a hétfői munkakezdésre készülődött, amikor a közrádióhoz eljuttatott vágott felvétellel valakik felrobbantották az őszödi beszéd időzített bombáját.

Madártávlat, nem csak az őszödi beszéd


2006 szeptemberében szivárogtatták ki az őszödi beszéd manipulált változatát. A jeladásra azonnal megindították a tüntetéseket, az MTV Szabadság téri székházának lángjai és a sebesült rendőrök megalázása vezette be a hetekig tartó zavargásokat, 2006 őszének szélsőjobboldali puccskísérletét. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és munkatársai úgy döntöttek, lemondás helyett megkísérlik végrehajtani a baloldali kormány reformterveit. 11 évvel később, 2017 őszére az országban Orbán Viktor és rokonai, barátai, üzletfelei rendezkedtek be tartósan. A harmadik Magyar Köztársaság kivégezve, hazánk Európa szégyenfoltja lett. Jövőnk a jelek szerint évtizedekre megpecsételődött, reményeink elszálltak. Aki tud, elmegy erről a helyről.

Van már némi távlatunk, hogy az őszödi beszéd közzétételének évfordulóján elgondolkodjunk: mi történt, mi történik velünk?

A mohácsi modell – nekünk, magyaroknak nincs szükségünk ellenségre


A rendszerváltás időszakában Magyarország a Szovjetunió befolyása alól kiszabaduló régió legígéretesebb országai közé tartozott. Előnyünket sokáig sikerült megtartanunk – a Bokros-csomag által képviselt szellemiség a kilencvenes évek végére még egyszer az élre lökött bennünket. Az első Orbán-kormány idején azonban megtört ez az irány. A Fidesz vezérkara felélte a Bokros-korszak tartalékait, majd fékre lépett, és megkezdte mindannak az előkészítését, amit mára gyalázatos rezsimmé „fejlesztettek”.

Reformok, radikális intézményfejlesztés helyett a szerzett jogok védelme és bővítése, újabb és újabb ígéretek, osztogatás. Bokros neve lassan szitokszóvá vált. Senki nem merte már nyíltan a polgárosodás, a korszerű kapitalizmus szellemiségét képviselni. Ez a modell fenntarthatatlan volt, az ország rohamosan veszített régiós előnyéből, de a versengő politikai oldalak képtelenek voltak végrehajtani a szükséges fordulatot. Egymást hajszolták tovább a csőd felé vezető úton...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.