2017. szeptember 29., péntek

LEGYEN AUTONÓM ROMA TARTOMÁNY MAGYARORSZÁGON?

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: CHRISTOPHER ADAM
2017.09.28.


Kanadából szemlélve, különösen figyelemreméltónak tűnik az a bejelentés, miszerint az Opre Roma-Cigány Demokrata Néppárt népszavazást kezdeményez egy autonóm roma tartomány létrehozásáról négy észak-keleti magyar megyében, már azért is, mert a párt elnöke korábban Kanadától kért menedékjogot családjával együtt. Csütörtökön nyújtotta be a pártelnök Kamarás István a népszavazási beadványukat Budapesten, az Országos Választási Irodához. Az általuk elképzelt autonóm terület neve pedig Észak- Magyarországi Roma Tartomány lenne.

“Nem számít, hogy milyen származású vagy! Nem számít, hogy a cigányság mely alcsoportjába tartozol! Nem számít, hogy melyik országban, vagy az ország mely régiójában élsz! Nem számít, hogy milyen az anyagi helyzeted vagy eddig milyen politikai pártot, ideológiát támogattál! Nem számít a nemed vagy az életkorod! Nem számít a végzettséged, vallásod, foglalkozásod sem! Egy a lényeg! Ha egyetértesz a küldetésünkkel, akkor tarts velünk! Küldetésünk pedig a következő: MI ROMÁK/CIGÁNYOK VEGYÜK VÉGRE KEZÜNKBE A SAJÁT SORSUNK IRÁNYÍTÁSÁT!”–jegyzi Kamarás István pártelnök, aki korábban a Fidesz-szövetséges Keresztény Demokrata Néppárthoz, illetve annak pártalapítványához kötődött.

Kamarás korábban azért költözött Kanadába, mert elmondása szerint “nem akarta nevét adni a kormány cigányokat megnyomorító intézkedéseihez.”

“Az országból emigrálni kényszerülök és a cigányság évszázados kilátástalanságát kényszerülök a szívembe fogadni”–tette még hozzá 2011-ben.

Most azonban a történész-politológus Kamarás új reményt lát egy autonóm roma tartomány létrehozásában. Szerinte erre két ok miatt van igazán szükség. A legfontosabb: a rendszerváltás óta tartó szisztematikus korrupció, illetve a roma vezetők és politikusok korrupciója valamint tehetetlensége lehetetlenné tette a magyarországi romák felzárkózását. Másrészt pedig a rasszizmus, illetve a demográfiai változások észak-kelet Magyarországon szintén indokoltá tennék egy autonóm roma tartomány létrejöttét.

Ami a demográfiát illeti: minden harmadik gyerek észak-kelet Magyarországon roma származású az MTA TK Kisebbségkutató Intézetének igazgatója szerint. Papp Z. Attila már korábban elmondta: Nógrádban és Borsodban az iskolások több mint 33 százaléka roma. Országosan ez az arány 15 százálékra tehető. A legmagasabb arány azonban Budapest egyik kerületében található: Józsefvárosban 43 százalék a roma diákok aránya...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.