2017. szeptember 27., szerda

LONDON OLCSÓBB VÁLTOZATA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.09.27.


Ha azt írom, Belfast, akkor a legtöbb embernek még ma is egy etnikai, vallási és mindenféle konfliktusokkal terhelt, finoman szólva sem túl biztonságos város jut az eszébe. Pedig a mai Belfast nagyon messze van a két évtizeddel ezelőttitől, olyannyira, hogy nyugodtan London olcsóbb, és sok szempontból élhetőbb alternatívájának is tekinthető.

Belfast elmúlt 20 éve ugyanis egy csodálatos átalakulás története, melynek során egy (polgár)háborús övezetből technológiai központtá, egy felettébb élhető és (nem utolsósorban) nem is drága várossá nőtte ki magát.

Nem csoda, hogy a rengeteg munkalehetőség és az ebből adódó egészen magas életszínvonal sok britet és (ami a mi szempontunkból még érdekesebb) külföldit vonz a városba.

A mai Belfast nagyon messze van az 1980-as és 1990-es évek városától, ami akkoriban elsősorban a különböző utcai harcok, megmozdulások, a rendőri és katonai ellenőrző pontok és az utcai barikádok miatt került be a hírekbe.

Az 1998-ban megkötött Nagypénteki Megállapodás (Good Friday Agreement) ugyanis gyakorlatilag véget vetett egy 30 éves konfliktussorozatnak (már amennyire egyetlen megállapodás képes véget vetni évtizedek gyűlölködésének).

Ennek jövőre lesz 20 éve, ami azt jelenti, hogy azóta felnőtt egy generáció, akinek mindez már szerencsére történelem. A régióban élő 1,8 millió embert pedig jobban érdekli a jövő, mint a múlt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.