2017. szeptember 6., szerda

MIKOR SÉRÜL A TUDOMÁNY SZABADSÁGA? INTERJÚ AZ EURÓPAI AKADÉMIÁK SZÖVETSÉGÉNEK ALELNÖKÉVEL

GÉPNARANCS 
- TECH & TUDOMÁNY BLOG
Szerző: Gépnarancs
2017.09.06.


Aggályos, ha a politika vagy magáncégek próbálnak saját céljaik eléréséért a finanszírozáson keresztül beleszólni az akadémiai tevékenységbe. Donald Trump hatásáról és az új, a kormánytól független török akadémiáról is beszélt Ed Noort, az európai tudományos akadémiák szövetségének alelnöke az mta.hu-nak.

– Mikor gondolja úgy az ALLEA, hogy egy országban veszélyben van a tudományosság?

– Ezt jó néhány tényező befolyásolja. A finanszírozásnál kell kezdeni. Figyelembe kell venni, hogy a legtöbb akadémia – beleértve a holland akadémiát is – állami támogatásban részesül. Ugyanakkor kötelességünk, hogy megvédjük a tudomány szabadságát, és tanácsokkal lássuk el az aktuális politikai vezetést, függetlenül attól, hogy megkérnek-e rá bennünket, vagy nem. De amikor fordítva történik, és a politika vagy magáncégek próbálnak saját céljaik eléréséért a finanszírozáson keresztül beleszólni az akadémiai tevékenységbe, joggal merülnek fel aggályok az akadémiai autonómiát illetően. Az is alapvető fontosságú, hogy a tagságról állami vagy magánérdekektől függetlenül magunk dönthessünk szavazás útján.

– Tudna példát mondani olyan országra, ahol jelenleg komoly problémák vannak az akadémiai szabadsággal?

– Nem titok, hogy hétfőn tagjaink közé választottuk a 2011-ben alapított isztambuli Bilim Akademisit, amelyet a Török Tudományos Akadémia (TÜBA) politikai okok miatt kivált tagjai hoztak létre. A 2011-es kiválás oka, hogy az ankarai kormány úgy döntött, a tagság kétharmadát ők jelölik ki, ami ellen mi is kifejeztük írásban a tiltakozásunkat. A kormány lépésére válaszul alapították meg a török akadémia legkiemelkedőbb tudósai a Bilim Akademisit Isztambulban. A TÜBA ugyan tiltakozott a Bilim Akademisi felvétele ellen arra hivatkozva, hogy az nem hivatalos állami intézmény, de ez számunkra nem jelent akadályt, hiszen Németország példáját ismerve – amely kilenc tagot delegált az ALLEA-ba – nem csak állami akadémiák válhatnak taggá...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.