2017. szeptember 18., hétfő

MOST 42 MILLIÁRD HIÁNYZIK ÉPP SÜRGŐSEN AZ EGÉSZSÉGÜGYBŐL

INDEX
Szerző: SZALAI
2017.09.18.


Újra extra finanszírozásra van szüksége a hazai egészségügynek, most a tervezetthez képest épp egy 42 milliárdos lyukat kéne gyorsan betömni, írja a Népszava.

Ebből 6,4 milliárd csak arra kell, hogy a kórházak és a szakrendelők mindent ugyanúgy tudjanak tovább gyógyítani, ahogy eddig. A lap szerint a szokásos alulfinanszírozáshoz képest még az dobta meg az időszakos hiányt, hogy a kormány hiába adott forrást arra, hogy a szakrendelők több egynapos beavatkozást végezzenek a kórházak helyett, a kórházak ilyen jellegű teljesítménye nem csökkent a tervezett arányban. Azt írják, hogy járóbetegen végzett ilyen műtétek aránya 63 százalékkal nőtt a szakrendelőknél.

Drága a rák gyógyítása a társadalomnak is


Emellett például a gyógyszerárak támogatására is még 28 milliárd forint kellene, mert az idei terápiákra tervezett 247 milliárd forintos keret szeptember közepére elfogyott. A támogatott gyógyszerekből 5-7 százalékkal több ment idén. Az újfajta gyógyszerek mellett a daganatos betegségek, a trombózis, a cukorbetegség és szklerózis multiplex kezeléséhez szükséges orvosságokra kellett különösen sokat költenie az egészségbiztosítási alapnak.

Főleg rákgyógyszerek vihetik a pénzt, pontosabban a főleg túlköltekezés egyedi méltányosság keretében finanszírozott orvosságokkal indokolható. ilyenkor az orvosnak időszakosan kérvényeznie kell, hogy a betege megkaphasson támogatott áron valamilyen orvosságot. Tavaly 13 ezren adtak be ilyen kérelmet, nagyjából kevesebb mint a felük kaphatott is gyógyszert így...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.