2017. szeptember 27., szerda

NEM SOK JÓT ÍGÉR ORBÁN VIKTORNAK MACRON BESZÉDE - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOG
Szerző: SZELESTEY
2017.09.27.


- Ha az EU nem mozdul, 10-15 évig nyakán maradhatnak a populisták - közölte a francia államfő

- Magyarország a nacionalista demogógiát veti be Ukrajna ellen, Putyin röhög a markába

- A magyar kormány szorongatja a külföldi sajtó budapesti tudósítóit, illetve a nem kormányhű magyar újságírókat

Daily Telegraph

A konzervatív lap szerint a nacionalista magyar és lengyel kormány aligha veri magát a földhöz örömében a francia elnök tegnapi beszéde után, hiszen egyik sem akar további jogköröket átadni Brüsszelnek. Babis, a cseh választások várható győztese azonnal ki is jelentette, hogy az uniónak a migránsválság megoldásával kellene törődnie, nem pedig az EU elmélyítésével, mert különben fennáll a további kilépések veszélye. A francia államfő többsebességes, alaposan megreformált uniót javasolt félórás, szenvedélyes felszólalásában. Hangsúlyozta, hogy Európa csak ez esetben képes szembenézni a hatalmas kihívásokkal. Szerinte Nagy-Britannia egy nap visszatérhetne az egyszerűsített integrációba. A változásokat az eurózónára építve képzeli el. Egyúttal bírálta azokat az országokat, amelyek a Brexithez hasonló népszavazásokat tartanak. Mint mondta, nem szabad beleesni a populisták és a szélsőségesek csapdájába, mert ők mindent rettenetesen leegyszerűsítenek és ilyenkor a válasz értelemszerűen mindig nem. Megjegyezte, hogy Európa immár nem ülhet a babérjain, mert különben 10-15 évig hatalmon lesznek a nacionalisták, illetve azok, akik gyűlölik az uniót.

A bajor keresztényszociálisok egyik parlamenti képviselője úgy reagált, hogy a többsebességes EU ötlete nem elmélyíti az együttműködést, hanem még mélyebb árkot eredményez. A német külügyminiszter azonban a nacionalizmus ellen, ugyanakkor Európáért elhangzott felhívásként értékelte a beszédet. Merthogy Macron az arra hajlandó kormányok segítségével erősebbé és egységesebbé szeretné tenni a közösséget.

FAZ

1. Magyarország az új ukrán nyelvtörvény miatt elvileg még azt is megakadályozhatja, hogy az EU meghosszabbítsa az Oroszország elleni szankciókat, amelyeket Kelet-Ukrajna egy részének megszállása miatt rendeltek el. Az érintett államok közül a magyar kormány tiltakozott a leghangosabban a Porosenko elnök által aláírt reform után, ám a Külügyminisztérium közleménye nem tért ki arra, hogy a magyar fél milyen kezdeményezéseket akar megvétózni az unión belül. Közben az Európa Tanács elnöke sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Kijen ilyen gyorsan és az ET megkérdezése nélkül vitte keresztül a jogszabályt. Ugyanakkor Ukrajna számára igen súlyos következményekkel járhat, hogy hirtelen megerősítést nyernek az orosz vádak, miszerint a szomszédos országban módszeresen megfosztják jogaiktól az orosz kisebbséget. Az orosz megszállás 3 éve éppen arra hivatkozva következett be, hogy az ukrán forradalom után eltörölték a nemzetiségek kedvezményeit a nyelvhasználatban. Pedig a reformot nem is hagyta jóvá az akkori államfő. Porosenko azonban túllépett a nemzetközi figyelmeztetéseken, mert hatalma megtartásához szüksége van a nacionalista-oroszellenes táborra. Így azután jókora vihar kerekedett, ezúttal azonban nyugaton.

2. A magyar-ukrán nyelvvitában a politikai ostobaság csap össze a nacionalista demagógiával – írja a vezető jobboldali lap kommentárja. Ha nem sikerül rendezni a viszályt, az kihathat egész Európára. Az ukrán nemzeti kisebbségek veszélyt látnak az iskolatörvény módosításában saját identitásuk szempontjából. Az érintett kormányok egytől egyik bejelentkeztek emiatt Kijevnél. Ám ha itt szakmai kérdésről volna szó, már rég meg lehetett volna találni a megoldást, mert jogszabály kiemeli a kisebbségek számára az anyanyelvi oktatás jogát. Csakhogy Porosenko azonnal átengedte a szabályozást, noha tudta, hogy ily módon olyan államokkal ütközik, amelyekre nagy szüksége van. Budapest okkal dühöng. Csakhogy felelőtlenül uszít, amikor azzal fenyegetőzik, hogy megvétóz minden ukrán kezdeményezést az EU-ban. Putyin, Orbán Viktor barátja, köszöni szépen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.