2017. szeptember 7., csütörtök

NEMET KELL MONDANI AZ UKRÁN OKTATÁSI TÖRVÉNYRE, AMELY ELVENNÉ A MAGYAR NYELVŰ OKTATÁST KÁRPÁTALJÁN!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS

2017.09.07.



Szerdán az ukrán parlament második háza is elfogadta azt a törvénytervezetet, amelynek alapján elveszik a kisebbségi nyelvű oktatás, így a magyarul oktatás lehetőségét is a közép- és felsőoktatásban Kárpátalján. Ugyancsak tegnap tartottak tüntetést Erdélyben a marosvásárhelyi magyar nyelvű Római Katolikus Teológiai Gimnázium megmaradásáért, melynek jogi státuszának megszüntetéséről augusztusban született bírósági döntés.

A kisebbségi nyelvhasználat és a kisebbségi oktatás ügye olyan ügy, amelynek mindenki számára fontosnak kell lennie ebben az országban. Azoknak, akik a nemzetet minden más elé helyezik, ez a magyarság megmaradásának alapvető kérdése, míg azoknak, akiknek fontosak az emberi jogok, a kisebbségek védelme miatt kell, hogy fontos legyen a határon túli magyarok nyelvhasználatának ügye. És azért, mert ezen keresztül lehet leginkább bemutatni, miért fontosak és egyetemlegesek az emberi jogok.

Illetve van ennek a két halmaznak a keresztmetszete, amibe remélem a legtöbb ember tartozik, és ahova én is tartozom: akik a magyar közösség tagjának vallják magukat, és az emberi jogok helyzete is fontos számukra, így nem tehetik meg, hogy ne szólaljanak meg ezekben a kérdésekben!

...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.