2017. szeptember 27., szerda

NYITOTTABB HŐS UTCÁT!

ÁTLÁTSZÓ OKTATÁS BLOG
Szerző: KIS GYÖRGY MÁRK
2017.09.26.


A Hős utcai bérlakások piszkos, omladozó fala az ott lakó embereken is nyomot hagy. A rossz, már-már a kivülállónak elviselhetetlen környezet gyakran megnehezíti a társadalmi beilleszkedést. Az állam jelenleg nem kezeli hatékonyan a mélyszegénységet, a civil szervezetek tevékenységét megnehezíti, stratégiai, cselekvési tervek kidolgozásában nem partner.

A Hős utcai szegregátum egy közel hétszáz fős lakóközösséget foglal magába, amelynek összetétele hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű emberekből áll. Az iskoláskorú lakók közül nagyon kevesen folytatnak vagy végeztek középfokú tanulmányokat. Egy kutatási eredmény szerint csak egy ember jár egyetemre, a többieknek ez elérhetetlen. Budapesten a Hős utca tranzitzónaként is szolgál a jobb megélhetés reményében vidékről a fővárosba költöző embereknek, akiknek nincsenek más kapcsolataik és innen próbálnak munkát vállalni.

A közüzemi szolgáltatásokat, amelyek a fővárosi viszonylatban is elég drágák, sokan nem tudják fizetni, kilakoltatás után minden lakást befalazott az önkormányzat. A Hős utca 15/A és 15/B háztömbjei jelenleg Budapest egyik legnagyobb dizájnerdrog-elosztó helyszínei annak ellenére, hogy a TEK, a Nemzetvédelmi Egyetem és a Készenléti Rendőrség is ott van a szomszédságában. Az ellenőrzések mindennaposak ugyan, de mindez kevéssé hatja meg az eladókat és a szerhasználókat. Az egyre megújuló vegyi alapú szerek beáramlásának megfékezése a Vám- és Pénzügyőrség valamint a Rendőrség feladata lenne, de nehezen ellenőrizhető az anyagok felhasználásának szándéka. Széles társadalmi rétegeket szolgálnak ki az itt árult kábítószerek, pszichedelikus szerek, a fiatalkorúaktól a középosztálybeli irodai alkalmazottakig. Ezt pusztán megfigyeléssel megállapíthatjuk, ugyanis az 1-es villamos megállójában gyakran találkozhatunk kisebb csoportokban fogyasztókkal, vásárlókkal.

Ezeknek az anyagoknak a rendszeres fogyasztása szakértők szerint rövid időn belül károsítja, teljesen szétroncsolja az emberi szervezetet, idegrendszert, visszafordíthatatlan károkat okoz. A szomszédos kerületben, Józsefvárosban működött a Kék Pont drogambulancia Tűcsereprogramja, ennek a bezárása és hiánya érezhető a Hős utcában is. A telepen jelenleg a Baptista Szeretetszolgálat Utcafront szociális munkásai látják el az alacsony küszöbű ellátást, szolgáltatást. Nagyon fontos volna további programok indítása a drogprevenció területén...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.