2017. szeptember 15., péntek

ORBÁN VIKTOR NYERÉSRE ÁLL - KÜLFÖLDI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / Kárpáti János
2017.09.15.


Orbán Viktor nyerésre áll a migrációval kapcsolatos érvek csatájában – vélekedik a Politico című amerikai hírportál európai kiadása. Brüsszelben ezt senki nem akarja hangosan kimondani – olvasható az áttekintésben, amely szerint az európai fővárosokban ugyan kárhoztatják a magyar miniszterelnök bevándorlásellenes retorikáját, az uniós áttelepítési politikával való szembenállását, és azt, hogy kerítést épített a határon, mégis, ha megnézzük, hogy most miként beszélnek az uniós vezetők, valamint hogy milyen politikai döntéseket hoztak a válság 2015-ös kezdete óta, akkor világossá válik, hogy „valamiképpen felülkerekedett” az Orbán által előnyben részesített tiltás az integrálás fölött.

A cikk felhívja a figyelmet arra, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az unió helyzetéről elhangzott minapi beszédében kijelentette: most a korábbinál hatékonyabban védjük Európa külső határait. Ez a Politico szerint mintegy a visszhangja volt annak, hogy Orbán régóta követeli a keményebb határellenőrzést. Ugyanilyen összefüggésben szintén kiemeli a hírportál a Juncker-beszéd azon elemét, miszerint lehetőség szerint még Afrikában meg kell állítani az útra kelőket, azokat pedig, akik elérik Európa partjait, vissza kell fordítani.

Az áttekintés szintén Orbán Viktor retorikájának hatását véli felfedezni abban, hogy az olasz hatóságok keményebb rendszabályokat kezdtek érvényesíteni a Földközi-tengeren tevékenykedő, migránsmentő nem-kormányzati szervezetek – NGO-k – hajóival szemben.

A Politico cikkírója úgy vélekedik, hogy miközben Magyarország és Szlovákia elvesztette az Európai Bíróságon az áttelepítési kvótával szemben indított pert, a terepen érzékelhető tények kiüresítik Brüsszel jogi győzelmét. 

A hírportál ugyanakkor idézi Juncker beszédéből azt is, hogy Európa a szolidaritás kontinense marad, ahol menedéket találhatnak az üldözöttek. Ehhez hozzáteszi egy nevének mellőzését kérő EU-diplomata megállapítását, miszerint a Magyarország által tett lépések a nemzetközi jog és az uniós politika megsértését jelentik, miközben Brüsszel jogszerű megoldások kidolgozásán fáradozik. Ez a diplomata úgy véli, hogy az Orbánnal való látszólagos egyetértés a legjobb esetben is csak átmeneti. „Nem arról van szó, hogy egy húron pendülünk vele. Csak arról, hogy először meg kellett mutatnunk, ellenőrzés alá vontuk a dolgokat, és utána dolgozhatunk azon, miként lehet jobban menedzselni a folyamatot” – fogalmazott a Politico által idézett uniós diplomáciai forrás.
http://www.politico.eu/article/viktor-orban-migration-eu-has-won-the-argument/...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.