2017. szeptember 7., csütörtök

ORBÁNNAK MA NINCS JÓ SAJTÓJA NYUGATON. NAGYON NINCS - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.09.07.


- Orbán gigászi pofont kapott az EU Legfelsőbb bíróságától, de még ebből is jól jöhet ki - a maga céljai érdekében

- Magyaország és Lengyelország legalább akkora probléma az unió számára, mint a Brexit

- Érdemes volna elgondolkodni azon, hogy külön gazdasági szervezetbe tereljék azokat az államokat, 
amelyek csak az EU-tagság gazdasági előnyeit igyekeznek lehalászni

New York Times

Fontos győzelmet aratott az unió a kvótáról született bírósági ítélettel, miközben szétaprózott erőfeszítéseket tesz, hogy megbirkózzon a menekülthullámmal. Az ügy megvilágítja az EU mély megosztottságát, hiszen a szervezet közös megoldást keresett, amikor több mint egymillió migráns érkezett a földrészre. Sok tagállam kezdettől fogva langymelegen fogadta az elosztási programot, de Magyarország és Szlovákia még közülük is kilógott, mivel nyíltan megtagadta, hogy bárkit befogadjon. A nagy kérdés most az, hogy a Bizottság megpróbálkozik-e újra a menedékkérők szervezett áttelepítésével. A Migrációpolitikai Intézet európai igazgatója úgy látja, hogy jobb, ha ezzel most Brüsszel nem erőlteti, tekintettel a belső szolidaritás körül kialakult feszültségre. Hozzávetőleg még 22 ezer ember vár arra, hogy rendeződjön a sorsa, de csak a felük számíthat arra, hogy valamely más tagállam átvegye.

https://www.nytimes.com/2017/09/06/world/europe/eu-migrants-hungary-slovakia.html
2. A lap rögtönzött közvélemény kutatást közöl arról, hogy a magyar és a lengyel lakosság miként viszonyul az unióhoz, miután a két kormány füstölög az EU miatt. Mint írja, a két gazdaság hatalmasat profitált a tagságból, de a jelenlegi vezetés mindkét államban maga ellen fordította Brüsszelt, mivel lecsapott az igazságszolgáltatásra és a médiára, nem volt hajlandó menekülteket betelepíteni és elitistának, illetve antidemokratikusnak minősítette a szervezetet. Az újság csaknem kétezer ember véleményét gyűjtötte össze, és ezek eléggé eltérnek. Egy magyar villamosmérnök pl. azt írta, hogy az integráció csupán azt a demokráciát ismeri, amely hatalomra segítette a vezetőit. Mezey Katalin írónő azt fejtegette, hogy Magyarország olyan pénzekért folyamodik, amit saját maga fizetett be a közösbe, de nem valóban szükséges célokra fordítja ezeket, hanem olyanokra, amelyeket az unió szabott meg. Egy karmester ezzel szemben lehangolónak nevezi, hogy a hatalom uralja a sajtót, így még érvelni is nehéz, mivel nincsenek hozzá információk. Egy másik válaszadó azt fejtegeti, hogy elfásult az ország, annyian mentek külföldre. A lakosság jó része pedig kiábrándult, mert nem nő jelentősen az életszínvonal.

https://www.nytimes.com/2017/09/06/world/europe/hungary-poland-eu.html

FT

Magyarország megerősítette, hogy nem kér a menekültekből, ami kiélezi a viszályt az unió és a kelet-európai tagok között. A magyar kormány, amely az ellenállást vezeti, hangsúlyozta, hogy továbbra is elzárkózik a befogadás elől. Hogy két éve jó egymillió migráns érkezett, az továbbra is diplomáciai feszültséget kelt és gerjeszti az elégedetlenséget Nyugat-Európában. A beszámoló emlékeztet arra, hogy a vasárnapi tévévitában Merkel Orbánt tette felelőssé a két évvel ezelőtti helyzetért, mondván, hogy semmilyen szolidaritásra nem volt hajlandó. A kancellár hozzátette, nem gondolja, hogy napjainkra, akár jottányit is változott volna a magyar politikus hozzáállása. Krekó Péter szerint a bíróság véleménye felemás eredménnyel jár a miniszterelnök számára. Egyfelől ugyanis még inkább úgy állíthatja be, hogy Brüsszel migránsokkal igyekszik elárasztani a földrészt. Másfelől ugyanakkor továbbra is elszigetelt marad...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.