2017. szeptember 22., péntek

PÁVA, HOPPÁL ÉS CSIZI ÉPPEN ELHERDÁL MINDEN PÉCSI KÖZVAGYONT

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2017.09.21.


Alig egy hete írta meg a Szabad Pécs, hogy a súlyos pécsi önkormányzati működési hiány kifizetése és a céges adósság eltüntetése nagyon fog fájni a pécsieknek, mert a kormány benyújtja a számlát: viszik a repteret, a két valós piaci értékkel rendelkező városi céget, a pécsi távhőszolgáltatót valamint a drágán gründolt víziközmű-szolgáltatót is. Most pedig kiderült, hogy az oroszok már a spázjban, illetve a pécs-pogányi reptéren csekkolták, hogy milyen a portéka.

Most a Magyar Nemzet is arról számolt be, hogy a nem hivatalos, ám több, egymástól független forrásból származó friss információja szerint "a kormány végül megmenti a csőd szélén táncoló, hozzávetőleg 7,5 milliárd forintos működési hiányt felhalmozó pécsi önkormányzatot (az én információim szerint 24 milliárd a teljes mínusz). Erre úgy kerülhet sor, hogy a kormányzat kifizeti Pécs tartozásait, ám cserébe be is nyújtja a számlát. Vagyis a város nem kap ingyenpénzt, és ez nem csupán azt jelenti, hogy sokkal szigorúbb gazdálkodást várnak majd el Pécstől, hanem azt is, hogy az állam gyakorlatilag bevásárol a megyeszékhelyen.
A legnagyobb tétel a kormány pécsi listáján a Pécs–Pogány repülőteret működtető cég felvásárlása lehet. Ugyanakkor értesüléseink szerint az állam a repteret átvétele után kis túlzással azonnal bérbe is adná a Paks II.-t építő Roszatomnak. Ha így lesz, az ügylettel egyáltalán nem jár rosszul a kormányzat. S nem mellékes, hogy a szóban forgó repülőtér észszerű választás lenne az oroszoknak is, hiszen van közvetlen autópálya-csatlakozása. A sztráda Pécsről a dunai kikötővel rendelkező Mohács felé halad, és a fővárosig futó autópályának Paksnál is van lehajtója. Ráadásul a személy- és teherautó-forgalom sem jelentős a Pécs–Szekszárd, de még a Pécs–Paks vonalon sem. A megyeszékhelyen egyébként ezeket a híreket hallva a helyiek azt vetették fel, hogy egy ilyen lehetőséget vajon miért nem a pécsi városvezetés használ ki, miért nem Páva Zsolték adják ki a repülőteret."

Jogos a Magyar Nemzet felvetése: Miért játsza el saját vagyonát a pécsi városvezetés, és miért nem maga húz hasznot abból, hogy az oroszok jó pénzért igénybe is vehetnék?



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.