2017. szeptember 3., vasárnap

PÉNZT VAGY ÉLETET!

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Körmendi Zsuzsa
2017.09.03.


Nagyon-nagyon igyekszem, mégsem értem az emberminiszter kijelentését. Nem tudom, mitől kiváló a magyar egészségügy, ahol már alig vannak orvosok, ápolók, ahol hulla hever a vécében, patkány potyog az álmennyezetből, ahol nincs elég CT, MRI, ahol hónapokat kell várni egy egyszerű szemészeti vizsgálatra, ahol a betegek viszik a kórházba a gyógyszert, a kötszert, a katétert, a WC-papírt, ahol a 75 éven felülieknek nem jár TB-támogatás a drága gyógyszerekre, ahol azért halnak meg az átlagnál jóval többen a rák valamelyik fajtájában, mert mire a betegséget igazoló onkológiai vizsgálatra sor kerülhet, már túl késő?!

Csoda, ha dr. László Imrét, a DK elnökségi tagját, egészségügyi kabinetjének vezetőjét nem az egészségügy helyzetének politikai elemzéséről, hanem azokról, az egyszerűnek látszó kérdésekről faggattam, amelyek a hétköznapi embereket kihozzák a béketűrésből?

– Orbánék ugyanúgy látják az egészségügy gondjait, mint mi. Éppen ezért olyan nagy a felelősségük. Ígérem, visszafogom magam, és nem fárasztom az olvasókat túl sok számmal. De ennyit muszáj! Az országban 167 kórház működik, amelyekben tavaly 2 millió 475 ezer 975 beteget kezeltek és további 273 ezer 389-en részesültek krónikus ellátásban. Az egyes gyógyintézeteknek más-más lehetőségeik vannak. Eltérő az épületek állaga, a gyógyítók létszáma, a műszerezettség. Sok kórházban alacsony az ágyszám. Mintegy 70 gyógyintézményben még a nyolcvanat sem éri el. Itt rendszerint a műszerezettség sem megfelelő szintű – tisztelet a kevés kivételnek. Ha tetszik, ha nem, ezek jó részét – egészségügyi reform keretében – be kellene zárni. Ez azonban a helyi lakosságból mindig elemi fölháborodást vált ki. Így volt ez már a rendszerváltás előtt. Amikor bezárták a nagykőrösi szülőotthont, egy helybeli paraszt bácsi megkérdezte az MSZMP Pest megyei első titkárától, Cservenkánétól: tessék mondani! Akkor eztán egyetlen kisbaba anyakönyvi kivonatában sem szerepel majd, hogy „született Nagykőrösön?!” – indokolta meg egy-egy kisváros lakóinak reakcióját László Imre, majd hozzátette: ha egy politikus belekezd az egészségügyi reformba, az erős ellenállás miatt, bizonyosan belebukik. Így járt annak idején Dávid Ibolya is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.