2017. szeptember 4., hétfő

RÉGI RÁDIÓSOKAT LEHETETLENÍTENEK EL VAJNA KEDVÉÉRT

24.HU
Szerző: Szalay Dániel
2017.09.04.


Több mint húszéves múltú magyar családi médiavállalkozás kerülhet bajba, miután a Médiatanács szemet hunyt a velük szemben pályázó Andy Vajna pályázatának súlyos hiányosságai felett Békéscsabán. A kormánybiztos a delaware-i adóparadicsomba bejegyzett hátterű cégét, a Radio Plus Kft.-t ki kellett volna zárni a helyi rádiós pályázatból. A régi Rádió 1 Békéscsaba – ahol annak idején Rákóczi Ferenc, a Vajna-féle Rádió 1 jelenlegi munkatársa is kezdte a pályafutását – hamarosan akár elnémulhat, hacsak a bíróság nem ad neki igazat.

Írtunk már arról, milyen körülmények között terjeszkedik a TV2 jelenlegi, illetve a Bors és két megyei lap leendő tulajdonosaként ismert Andy Vajna filmügyi kormánybiztos, illetve a tulajdonában lévő, a Rádió 1-et működtető Radio Plus Kft. a rádiós piacon. Ha Vajna érdekei úgy kívánják, egy ügyvédjei nevére bejegyzett cég (az LB Rádió Kft.) kapar ki helyi frekvenciákat (mint történt a Hajdúságban), máskor az MTI volt elnöke, Belénessy Csaba passzol neki tovább egy Velencén megnyert hullámsávon műsoridőt. (Belénessy épp most jut hozzá még egy frekvenciához Dunaújvárosban.) Olykor a kormánybiztos megvásárolja az adott helyi rádiós frekvencia használóját, ez történt Mosonmagyaróváron és Székesfehérváron, ahol Vajna a delaware-i adóparadicsomba bejegyzett hátterű Lucky Ventures Kft.-je megvette a Hold Reklám Kft.-t, az említett frekvenciák pályázati győztesét.

Hozzánk kiszivárgott több száz oldalnyi dokumentum alapján a kormánybiztos békéscsabai terjeszkedése során súlyos dolgok történhettek az NMHH Médiatanácsánál. A Fidesz-közeli tagok többségi irányítása alatt lévő testület időnként a médiatörvény alapvetéseiről, illetve a saját pályázati kiírásának feltételeiről is hajlamos volt megfeledkezni, történetében egyébként nem először. Jelen esetben ráadásul a leggazdagabb magyarok toplistáján szereplő filmügyi kormánybiztos érdekeltsége az egyik pályázó, ami már csak azért is érdekes, mert felvetődhet, hogy Vajna kormányzati szerepköréből és kapcsolataiból fakadóan nincs-e eleve erőfölényben a többi pályázóval, mondjuk egy olyan családi vállalkozással szemben, amelynek politikai kapcsolatai és pénze nincs, vagy alig van, rádiós piaci tapasztalata annál inkább...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.