2017. szeptember 9., szombat

SERES: KORRUPCIÓ ÉS MÉDIAPIAC

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: Seres László
2017.09.07.


A kritikus sajtó kiiktatásával párhuzamosan a NER kezdettől odafigyelt az intézményes kontrollok kiiktatására is: minek aggódni, ha van egy Polt Péterünk?

"A kiemelkedő magyar minőség kommunikációjáért Magyar Termék Nagydíjat kaptak a TV2 hírműsorai. Az elismerést a parlamentben vette át Kökény-Szalai Vivien, a TV2 hírigazgatója." (hvg.hu)

Pár nappal ezelőtt voltam egy remek hangulatú tüntetésen a miniszterelnök ellen. Én politikailag ugyan nagyon kedvelem azt a miniszterelnököt, de mivel egyre több jel utal arra, hogy korrupt módon kormányoz, plusz a maga javára akarja befolyásolni a sajtót, semmi gondom nem lenne azzal, ha bukna – persze csak, ha a működő jogállam működő igazságszolgáltatása valóban bebizonyítaná mindezt. A több száz fős tüntetés ugyanis egy liberális demokrácia kisvárosában, Petah Tikvában zajlott (sőt, zajlik rendszeresen, immár 42. hete), éspedig Benjamin Netanjahu ellen.

Valamiért mindkét országban közkeletű vélekedés, hogy Orbán és Netanjahu egykutya, mármint illiberális, antidemokrata egykutyák, de ez nagyon nincs így: a mi miniszterelnökünk a köztársaság kiiktatója, az ország demokráciájának, piacgazdaságának, civil társadalmának és sajtószabadságának sírásója, míg izraeli kollégája nem, sőt, ő gondol is valamit a világról, a térségét érő kihívásokról, csak éppen hajlamos átlépni bizonyos, a posztjával és a sajtó függetlenségével kapcsolatos határokat. A sorosozásnak is más az oka és mértéke ideát meg odaát, és nem, a NER nem Izraelről mintázta az NGO-kat ellehetetleníteni szándékozó
törvényét.

Egyben viszont hasonlít a két vezető: eltérő időben és mértékben, de mindkettő hadat üzent a sajtónak, csak azért, mert az végezte a dolgát.

A kormányközeli haveri vircsaft és a sajtótól való félelem természetesen kéz a kézben jár, nem véletlen, hogy előbb-utóbb mindenki, akinek oka van rá, elkezd fake news-ozni, libsimédiázni. Most nem arról beszélek, amikor a valóban elfogult balos média előítéletesen és irritálóan kikezd konzi, ill. jobbos politikusokat, hanem arról, amikor újságírók csak végzik a dolgukat: tényfeltárják és elemzik a mindenkori kormányzó (vagy éppen ellenzéki) erő gazdasági hátországát, családi-baráti networkjét, és kis, színes ábrákat rajzolnak válogatott pénzmozgásokról...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.