2017. szeptember 5., kedd

SOK AZ ISKOLARENDSZER ÁLTAL MEGNYOMORÍTOTT GYEREK

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió
2017.09.05.


...Magyarországon arról nincs pontos statisztika, hogy milyen nevelési elvet követnek leggyakrabban a családok – mondta a szakember, de valószínűleg a szülői minta miatt a tekintélyelvű módszer nagyon elterjedt, de egyre több az olyan szülő, aki megadja a gyereknek a feltétel nélküli szeretetet, empatikusan reagál a gyerek szükségleteire, és partneri viszonyban van vele. Ami nem azt jelenti, hogy a gyerekem a barátom, a szülő a döntéshozó, a felelősségvállaló, szereti a gyerekét, de haverja annak. Ennek a módszernek az a lényege, hogy a szülő is képes bocsánatot kérni, elismerni, ha hibázott, hiszen a szülő példát mutat. 

Szénási Sándor a vendég egy korábbi mondatát idézte, ami szerint „Sok az iskolarendszer által megnyomorított gyerek”. A szakember tapasztalatai alapján sok az olyan gyerek, akinél akkor kezdenek el kiütközni magatartásbeli problémák, amikor iskolába kerülnek. Ezt pedig az iskola irracionális elvárásai okozzák. Az iskolaérettségi kritérium olyan magas, elsősorban szociális szempontból, amit a legtöbb 6-7 éves gyerek nem teljesít. Vagyis testi fejlettség, értelmi képesség szempontjából már kinövi a gyerek az óvodát, így kénytelen iskolába menni. De esetleg nem tud 45 percig csendben ülni és figyelni, vagyis nem képes megfelelni a magas szociális követelményeknek, emiatt a gyerek énképe, önértékelése elkezd megváltozni. Ezért jó lenne, ha az iskola és az óvoda között lenne egy nulladik osztály, vagy még jobb lenne, ha az iskola első osztálya lenne szabadabb és hasonlítana jobban az óvodára. Az a fajta iskola, ami nem gyermekközpontú, bünteti a gyerekeket, odavezet, hogy a kamasz már utál iskolába járni. A pedagógus is eszköztelenné válik, mert nem tud mit kezdeni egy demotivált gyerekkel.
A szakember beszélt arról is, hogy a felgyorsult világban bizonyos ingerek akkor érik a gyerekeket, amikor még nincs kialakult értékrendjük. Csak annak van esélye arra, hogy ne keveredjen rossz társaságba aki stabil érzelmi háttérrel rendelkező családdal bír.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.