2017. szeptember 21., csütörtök

SOROS NEVETHET, BRÜSSZEL NEM ÁLL MEG

MAGYAR NEMZET ONLINE - VÉLEMÉNY
Szerző: MÁTYÁS MÁTÉ
2017.09.20.


Az olvasó legyen szkeptikus, amikor világelméletekről és nagy összefüggésekről hall. Lehet, hogy nem létező ördögöt festenek a falra – de valaki jól jár vele, ha ön azt gondolja, hogy meg fog jelenni ott. Kérdezze meg inkább: kinek állhat érdekében, hogy ön féljen...

...Tépjük le a ragtapaszt rögtön az elején, annál kevésbé fáj. Brüsszel, az Európai Unió, Nagy-Britannia, a világkereskedelem, a NATO, Budapest, Magyarország, a magyar nemzet – mind nem léteznek. Konzervativizmus, nacionalizmus, rasszizmus, liberalizmus, szocializmus, fasizmus sincs. Szabadság, globalizáció, szuverenitás, demokrácia, ezek sincsenek. Azaz nem úgy vannak, ahogyan a többség – szakértők és laikusok egyaránt – gondolkodnak róluk.

Főleg napjaink társadalmi és tudományos életében – amelyet gyakran az „igazság utáni” (post truth) jelzővel írnak le – a technológiai fejlődés nemhogy az egységes „igazság” megtalálását nem segíti elő, hanem minden eddiginél több értelmezésnek nyitott teret. Ahová kattintok, tény terem.

Hol találjuk meg a biztos pontot, a tovább nem bontható egységet, amelyet megismerve valódi tudást szerezhetünk a társadalmi valóságról? Az örök kérdés, hogy mivel foglalkozik a társadalomtudomány, mi az elemzés tárgya, egyre fontosabbá válik.

Brüsszeltől a Soros-maffián, a populista lázadáson, a radikális iszlamizmuson keresztül a mainstream médiáig, a globalizációig, a szabadságig, az „európai értékekig” semmi sem lehet az elemzés elsődleges, közvetlen tárgya vagy alanya. Miért? Mert nem jelentenek egyértelmű, biztos pontot akkor sem, ha időben és térben nagyon leszűkített keretben próbáljuk értelmezni őket. Ebben a másodpercben Brüsszel az Európai Unió Tanácsának székhelye. Talán éppen most alszik ott a belga király, valaki esetleg terrortámadást is tervezhet a városban. A kis Jean-Pierre házi feladatot ír, turisták ezrei fényképek ezreit készítik. Még távolabbi példával élve: az 1861–1865-ös amerikai polgárháborúban mind az északi Unió, mind a déli Konföderáció a szabadság zászlaja alatt háborúzott egymással – miközben ez a szó mást és mást jelentett ugyanakkor Londonban vagy Kolozsvárott...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.