2017. szeptember 22., péntek

SZOCIÁLIS OTTHONOK - TÖRVÉNYSÉRTŐ GONDOSKODÁS

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Gulyás Erika
2017.09.22.


A legtöbb helyen nem tudják biztosítani az egy bentlakóra jutó 6 négyzetméteres alapterületet, és szinte mindenhol kevés a szakképzett gondozó - mégis zavartalanul működhetnek az intézmények. Az országban 91 bentlakásos szociális intézmény nem teljesíti a működés minimális követelményeit, ezért már az ombudsman is figyelmeztette a a kormányt.

Sorra derül ki különböző bentlakásos szociális otthonokról, hogy az ott gondozott fogyatékossággal élők, pszichiátriai betegek vagy idősek méltatlan körülmények között töltik napjaikat. A nyár elején a gödi TopHázban megkötözött gondozottakkal volt tele a nemzetközi sajtó, most pedig az alapvető jogok biztosának munkatársai a 350 pszichiátriai beteget csak ideiglenes engedéllyel ellátó táplánypusztai intézményben találtak olyan közös hálócsarnokot, ahol férfiak és nők aludtak egy légtérben. Székely László hétfőn megjelent jelentésében ismét figyelmeztette a humán tárcát, a hosszú évek óta állandóan meghosszabbított ideiglenes működési engedélyek csak elfedik, hogy a bentlakóknak nincs esélyük a méltó emberi életre. Az LMP kikérte az állandó engedéllyel nem rendelkező szociális intézmények listáját, amelyen 91 bentlakásos otthon neve található. A kormány mégis tagadja, hogy a törvényeknek nem megfelelő otthonok törvénytelenül működnének, holott eddig 90 ezer gondozottnak mindössze 660 korszerű férőhelyet teremtett.

A Lehet Más a Politika társelnöke, Szél Bernadett kérésére összeállított lista szerint a Győr melletti 300 férőhelyes otthonnal együtt 91 szociális intézmény nem tudja teljesíteni az ágazati jogszabályokban rögzített tárgyi és személyi minimumfeltételeket. A napokban a párt szóvivője, Kanász-Nagy Máté arra szólította fel a kormányt, hogy adjon több pénzt a szociális szféra intézményeinek az emberhez méltó gondozási körülmények megteremtéséhez, gyorsítsa fel a nagylétszámú intézmények felszámolását, a kisebb lakóotthonok kialakítását, és az otthonápolás anyagi elismerésével segítse azokat a családokat, amelyek felvállalják a sérült családtag gondozását.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) felháborodva tiltakozott a törvénytelen jelző ellen, de azért eltolta magától a felelősséget, amikor az LMP felszólítására és aggályaira, valamint a rémisztő adatsorra kiadott válaszközleményben azt írta: „a szociális intézmények felügyeletét és ellenőrzését a kormányhivatalok végzik, amennyiben bebizonyosodik egy intézményről, hogy törvénytelenül működik, a kormányhivatal dönt az azonnali bezárásról”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.