2017. szeptember 13., szerda

TEREL ÉS TITKOLÓZIK A KORMÁNY A BAKUI PÉNZMOSODA MAGYAR ÁTUTALÁSAINAK ÜGYÉBEN

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Rádi Antónia
2017.09.13.


Parlamenti vizsgálóbizottság, úgy fest, nem lesz azerbajdzsáni elnöki adminisztráció kenőpénz-alapjának magyarországi utalásai miatt – a T. Ház nemzetbiztonsági bizottsága fideszes többsége kedden leszavazta az erre vonatkozó ellenzéki indítványt. Valami vizsgálat ugyanakkor már folyik magyar hatóságok előtt, a részletek azonban ködösek. Az érintett állami szervek erős sunnyogásban vannak.

„Ramil Safarov büntetés-végrehajtásának átadása idején, illetve azt megelőzően Jakub Ejjubov miniszterelnök-helyettessel lezajlott találkozóhoz kapcsolódóan kapott-e bármilyen jelzést a magyar hatóságoktól és az ügyészségtől a kormány, hogy gyanús, offshore-hátterű pénzügyi tranzakciók történnek, amelyekre a pénzmosásról és terrorizmus finanszírozásáról szóló 2007. évi LIII. törvény hatálya kiterjed?”


Ezt Demeter Márta (LMP) országgyűlési képviselő kérdezte írásban Szijjártó Péter külügyminisztertől és Polt Péter legfőbb ügyésztől is, válaszokat még nem kapott.

Szijjártótól a politikus még megkérdezte azt is, hogy a magyar kormány bármely tagja találkozott-e a Magyarországra érkezett 9 millió dolláros titokzatos átutalás címzettjének tulajdonosával, Orkhan Ejjubovval, az azeri miniszterelnök-helyettes fiával? Polttól pedig azt tudakolja, hogy a pénzmosás-gyanú ügyében történt-e Magyarországon bármilyen hatósági eljárási cselekmény.

A Berlingske című dán lap összesen 2,9 milliárd dollárnyi forrás mozgását bizonyító banki dokumentumhoz jutott hozzá. Ezt az OCCRP nemzetközi újságíró szervezettel is megosztotta, amely médiapartnereivel – köztük Magyarországról az Átlátszóval – együtt utánajárt, honnan származott és hová került ez a jelentős összeg.

A tisztázatlan eredetű pénzekből Magyarországra is jutott: egy befolyásos azeri politikus fiának Budapesten nyitott bankszámlájára több részletben több mint kilencmillió dollár érkezett éppen akkor, amikor a magyar kormány furcsa körülmények között kiadta az azeri baltás gyilkost. A magyar bankszámla névleges tulajdonosát, egy offshore céget 2015-ben felszámolták; azt egyelőre nem tudni, mi lett az ideküldött pénz sorsa..


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése