2017. szeptember 18., hétfő

TIMMERMANS SZERINT A DEMOKRÁCIA ÁLLAPOTA SOKKAL ROSSZABB A LENGYELEKNÉL, MINT A MAGYAROKNÁL - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOG
Szerző: Szelestey
2017.09.18.


- Orbán Viktor a bizonytalanokat próbálja megnyerni, amikor ördögnek állítja be az uniót és Sorost

- Mivel Magyarország nem tartja a tiszteletben az uniós jogot, ez önmagában diszkvalifikálja az euró átvételére

- Írország nem szeretné, ha kvóta-ügyben Magyarországhoz hasonlítanák

Bloomberg

A Bizottság alelnöke úgy látja, hogy nem lehet egy lapon említeni a demokratikus normák megsértését Magyarországon, illetve Lengyelországban, mert a lengyeleknél az egész jogállam aggasztó helyzetben van. A magyarok esetében azonban csupán konkrét esetek miatt indultak szerződésszegési eljárások. Timmermans arra is figyelmeztette a lengyel kormányt, hogy annak antidemokratikus intézkedései gyengítik az ország gazdaságát, mert elriasztják a külföldi befektetőket. A politikus, aki a Varsó ellen kezdeményezett példátlan jogállami vizsgálatot irányítja, a lengyelek meg lennének lepve, ha tudnák, titokban hány beruházó félti lengyelországi vállalkozását a demokráciaellenes fejlemények miatt. Egyébként Varsó kapcsán is felmerült, hogy a tekintélyelvű változások miatt 2020 után vissza kellene fogni az uniós támogatásokat. De pl. az igazságügyi reform ügyében a most zajló vizsgálat elvezethet akár a lengyelek szavazati jogának felfüggesztéséhez is. Timmermans kiemelte, hogy a lengyel kormány megsérti a bíróságok függetlenségének alapelvét, és ha ez így marad, az kötelességszegésnek minősül.

orf.at

1. A Fidesz ugyan jól áll a választások előtt, ám a sok bizonytalan szavazó idegesíti a pártot, mivel 40 %-kal ők alkotják a legjelentősebb erőt és a többségük kormányváltást akar. A jogosultak több, mint a fele úgy gondolja, hogy Orbán Viktor rossz irányba viszi az országot, de ami még aggasztóbb a miniszterelnök számára, az az, hogy a Publicus felmérése szerint a kormánypárt szimpatizánsainak a fele el tudja képzelni, hogy a Jobbikra voksoljon. Ily módon azután még az abszolút többség is megkérdőjeleződik, nemhogy a kétharmad. Az ellenzék azonban vértelen és nincs karizmatikus vezetője. Helyzetét tovább gyengíti, hogy a sajtó jó része Orbán ellenőrzése alatt áll. A közmédia pl. a hatalom szócsövévé silányodott. Ily módon csakis a Jobbik lehet veszélyes a Fideszre nézve.

Orbán választási stratégiájának központi eleme, hogy ellenséget kreáljon, akitől azután meg tudja védeni a népet. Ez lett Soros György, akiről kormánypolitikusok nevetséges, sőt időnként teljesen képtelen állításokat terjesztenek. Az idevágó nemzeti konzultáció jogilag értelmezhetetlen, de még csak nem is reprezentatív. A miniszterelnök teljesen komolyan közölte, hogy az üzletember felelős az illegális migrációért, és ezáltal fenyegeti az ország biztonságát. A befektető civil szervezeteket támogat, amelyek időről időre szóvá teszik a korrupciót, a demokrácia hiányosságait, a hatalmi visszaéléseket. Válaszul a kormány kétes törvényekkel igyekszik elhallgattatni ezek a csoportokat, illetve a CEU-t. Emiatt viszont folyton összetűzésbe kerül az EU-val.

Minél tovább kormányoz Orbán, annál hosszabb az alapjogok megsértésének listája. Ám a kormányfő saját céljaira aknázza ki, ha fellép az unió. Igyekszik minden lehetséges eszközzel lejáratni Brüsszelt. Azt reméli, hogy a Bizottságról, illetve Sorosról kialakított ellenségképpel megnyeri a bizonytalanok jó részét. Majd meglátjuk, hogy beválik-e a számítás. A lakosság többsége változatlanul EU-párti. Idáig a Soros-elleni mozgósítás sem jött be.

2. A Fidesz számára csakis a Jobbik jelent veszélyt a választásokon, Vona Gábor éppen ezért akar szabadulni a neonáci bélyegtől. Tudja, hogy a kormánypárt sok támogatója kacsintgat feléjük, ezért próbálja pártját felkínálni alternatívaként a konzervatív és polgári Magyarország számára. Ennek megfelelően erősen alábbhagyott a roma bűnözés, illetve a zsidó nagytőke elleni agitáció. A Medián azt állapította meg, hogy a lakosság egyharmada erősen, illetve legalábbis mérsékelten antiszemita, a többség pedig hajlik az intoleranciára. A szélsőjobbosok ezért tudnak nyomulni a zsidóellenes, illetve rasszista jelszavakkal. A Jobbik számára ugyanakkor mennyei áldás, hogy Simicska szakított Orbánnal...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.