2017. szeptember 7., csütörtök

TÖRVÉNYTELENÜL MŰKÖDNEK A DOKTORANDUSZOK ÖNKORMÁNYZATAI

ÁTLÁTSZÓ - OKTATÁS BLOG
Szerző: Vági Renátó
2017.09.06.


...Egyetemi szinten hatalmas zűrzavar van

Az egyetemi önkormányzatok közül csupán egy van, ami információközlés tekintetében kiemelkedik a többi közül: az ELTE doktorandusz önkormányzatának honlapja nagyjából úgy néz ki, ahogy egy érdekképviselettel foglalkozó szervezet oldalának ki kell néznie. Elérhetőek a tisztségviselőkkel kapcsolatos információk, az önkormányzat címe és elérhetőségei, a dokumentumok alatt pedig az alapszabály és a jegyzőkönyvek. Az egyetlen hiányosság, hogy a pénzügyek fül alatt csupán egy 2013-as bejegyzés van, ami arról szól, hogy nincs önálló költségvetésük. Ez, még ha változatlan is a helyzet, egy frissítést megérne.

Az összes többi DÖK esetében már annak is örülni lehet, ha csupán a jegyzőkönyvek és a költségvetés hiányzik. Ilyen az Állatorvostudományi Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Eszterházy Károly Egyetem, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem doktorandusz önkormányzata. Ezek esetében legalább egy rendezett honlap, a vezetők naprakész adatai és nagyon szerencsés esetben még a tevékenységükre vonatkozó pár információ is elérhető.

A többi egyetem esetében arra is nehéz rátalálni, hogy a doktori iskolájuk mellett működik-e doktorandusz önkormányzat, azonban a lumperségi versenyben minden bizonnyal kiemelkedik a Corvinus, a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Pannon Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem.

A Corvinus esetében csupán egy alapszabály árulkodik arról, hogy létezik az egyetemen doktorandusz önkormányzat. Ez az alapszabály azonban az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat weboldalán érhető el, az alapszabályok fül alatt, a kari hökök alapszabálya mellett. Arról pedig, hogy ez az önkormányzat mit csinál és ki vezeti, semmi információ.

A Debreceni Egyetem Doktorandusz Önkormányzatáról egy pár mondatos bemutatkozás és pár információ elérhető ugyan, azonban ez sem saját honlapon, hanem a Hallgatói Kapcsolatok és Szolgáltatások Központja honlapjának egy aloldalán. Alapszabály, költségvetés, tevékenységi kör, közgyűlési jegyzőkönyvek viszont nem. Ez pedig már csak azért is érdekes, mert a debreceni DÖK vezetője az a Kőmíves Péter Mikós, aki az országos szövetségnek a vezetője is.

A Miskolci Egyetem, az Óbudai Egyetem és a Pannon Egyetem esetében csupán egy-egy minimális dologból derül ki, hogy ugyan vannak működő doktorandusz önkormányzatok ezeken az egyetemeken, csak információkat alig osztanak meg róluk. Miskolcon az egyetem Hallgatói Központjának weboldala tesz csak róla említést, Óbudán csupán egy januári interjú árulja el az új elnökkel, hogy még működik ott a DÖK, a honlap ugyanis használhatatlan, a Pannon Egyetemnek pedig csak egy Facebook-oldalra futotta, ahonnan a címen kívül semmilyen hasznos információt nem lehet megtudni.

Szegeden elkövették azt a hibát, hogy ugyan létrehoztak a DÖK-nek egy honlapot, a vezetők azonban úgy tűnik, erről elfelejtkeztek: a tisztségviselők és az elnökség fül alatt is egy-egy 2015. novemberi bejegyzés szerepel.

A Szent István Egyetemen és a Széchenyi István Egyetemen ugyan folyik doktori képzés, azonban semmi jel nem utal doktorandusz önkormányzatok működésére.

A doktorandusz önkormányzatok pár évvel ezelőtti megalakítása összességében pozitív fejleménynek tekinthető. Országszerte kiemelkedő tevékenységet folytatnak a doktori iskolák hallgatóinak érdekében, több szakmai és közösségi eseményt szerveznek, sokuk pályázatokkal és ösztöndíjakkal segíti a doktoranduszok munkáját. Amíg viszont a működésük nem átlátható, többnyire még csak nem is megismerhető, addig a közpénzzel való gazdálkodásuk nem lesz ellenőrizhető, ami minden esetben aggályokat vet fel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése