2017. szeptember 25., hétfő

ÜGYVÉDEK IS ELKÉPEDTEK AZ IGAZSÁGÜGYI MINISZTER RÉSZTULAJDONÁBAN ÁLLÓ IRODA ÓRADÍJÁTÓL

ZOOM.HU
Szerző: ÁBRAHÁM AMBRUS
2017.09.25.


Az MVM Paks II. Zrt-vel kötött szerződésükben szereplő 450 eurós ügyvédi óradíjat csaknem lehetetlen itthon kialkudni. Trócsányi Lászlóék cégének mégis sikerült.

A Nagy és Trócsányi (N&P) ügyvédi iroda nagyon zsíros szerződéseket hozott tető alá a paksi bővítésért felelős MVM Paks II. Zrt-vel. Legalábbis ez a vélemény rajzolódott ki, amikor a témában ügyvédi irodákkal beszélgettünk. (Mint beszámoltunk róla, a Közérdekvédelmi Központ által közzétett szerződések szerint az N&P olyan kontraktusokat írt alá közérdekű adatigényléssel kapcsolatos perek esetében, ahol partnerei után akár 450 eurós óradíj is megillette.) A magyar piacon ilyen magas – mintegy 140 ezer forintnak megfelelő – ügyvédi óradíjakat még irodák partnerei (a piramis csúcsán álló, alkalmanként tulajdonrésszel is rendelkező ügyvéd) esetében is szinte lehetetlen elérni – mondta lapunknak egy neve mellőzését kérő szakember. Több iroda véleményét is kikértük a kontraktusban szereplő tételekkel kapcsolatban, akik rendre elképedésüknek adtak hangot. Névvel végül senki sem nyilatkozott, mert mint egyikük magyarázta: az árakkal ugyan mindenki tisztában van a szakmában, de nem szeretnék, ha egy ilyen nyilatkozat hátrányosan érintené őket. A témával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy

mára véget ért az aranykor, amikor felfelé kúsztak a díjak.

Ebből a szempontból manapság stagnál a piac, de sok esetben csökkenést lehet tapasztalni. Hogy a 400 euró fölötti zóna milyen sávba tartozik itthon, arról annyit mondott: a bankok, pénzügyi intézmények esetében az az iroda elégedett lehet, amelyik 120 eurós óránkénti díjat el tud érni. A sáv hitelintézetek esetében, „amelyek, elhihetik, nem a legrosszabb ügyfelek ebből a szempontból” 100-120 euró között húzódik – tette hozzá. Innen nézve talán még jobban érzékelhető, hogy a Trócsányi és Nagy által kötött szerződés milyen kirívóan magas összeget tartalmaz. Egy patinás iroda partnere – folytatta -, ha egy nagy nevű megbízója húzós ügyében 250-300 eurót ki tud alkudni, azzal már nagyon elégedett szokott lenni.

Kollégája ennél kicsit konkrétabb volt. Szavai szerint egy olyan embert ismert, akinek egyik szerződésében 470 euró szerepelt, de részleteket erről nem kívánt mondani.

Az átlagos hazai óradíjak azonban szerinte 100-160 euró között szóródnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése