2017. szeptember 1., péntek

URAMBÁTYÁM TANÉVNYITÓ - A VÁLASZTÁSOK UTÁN JÖHETNEK AZ ISKOLAKÖZPONTOK

CIVILHETES BLOG
Szerző: 168 Óra
2017.09.01.


Soha a rendszerváltás óta nem fordult elő, hogy országos tanévnyitót templomban tartsanak – ezúttal igen, s ez egyúttal szimbolizálja is mindazt, ami a köznevelésben az elmúlt években történt. - írja a 168ora.hu.

A kormány „elképesztő méretű” iskolafelújítási programot jelentett be, amelyből várhatóan iskolaközpontokat alakítanak ki a felső tagozatos diákok számára, pedig ez ellen számos polgármester tiltakozik.

Ezért a projektet valószínűleg csak a parlamenti választások után gyorsítják föl.

Az évszázadokon át tartó urambátyám világ meglehetősen áporodott levegője lengi be az idei tanévnyitót.

Balog Zoltán humánminiszter ugyanis Nagykőrösön a helyi református templomban nyitja meg a 2017/2018-as tanévet.

Ebből pedig az következik: a kormány már annak látszatára sem ad, hogy az állam világnézetileg semleges oktatást próbálna biztosítani a polgárainak. A rend­­szerváltás óta még egyszer sem fordult elő, hogy egy templomban tartották volna az országos tanévnyitót.

Az idei minden eleme megidézi viszont az urambátyám világot.

A templomi rendezvényt az Arany János Református Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium az Arany János Református Általános Iskolával közösen szervezi. Az előbbi intézménynek az igazgatója a nagykőrösi polgármester felesége, Cziráné dr. Kőházi-Kis Tímea.

Az igazgatónő az országos médiában azért lett ismert, mert a 444.hu felfedezte: a Czira Szabolcs kormánypárti polgármester éltetésére (túlzás nélkül állíthatóan: az ötvenes évek stílusában) szakosodott önkormányzati lapban állandó jelzőre tett szert: több cikkben is „a polgármester úr kedves feleségeként” szerepelt.

(Czira Szabolcs 2015-ben tiszti keresztet kapott, majd a nagykőrösi képviselő-testület emlékplakettet és pénzjutalmat szavazott meg neki elismerésül a tiszti keresztért.)

A tanévnyitót mintha csak egy „nemzeti érzelmű rendező” vinné színre: a református lelkész tárcavezető szónok­­lat­­ra emelkedik abban a tudatban, hogy a minisztersége idején a református egyház tömegével vette át az állami (korábban önkormányzati) iskolákat és tömegével nyeri a humánminisztérium által meghirdetett pályázatokat, legyenek azok szociális vagy oktatási témájúak.

Ebben a közegben kezdődik el a „VIII. nemzeti tanév”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.