2017. szeptember 20., szerda

ÚSZÓ VB - KINEK KELLETT?

ALAPBLOG
Szerző: TRAVOLTA
2017.09.19.


...A számokból az derül ki, hogy az úszó VB miatt a budapesti szállodák brutális áremelést hajthattak végre és ezt ki is használták. Mivel ez az egész havi átlagár 33 százalékkal nőtt, miközben a VB csak két hétig tartott, ezért inkább 45-55 százalékos (átlagos) áremelésről lehet szó. Ez az áremelés viszont érhetően visszavetette a turisták és a vendégéjszakák számát is, előbbit 6,4 százalékkal (ekkora visszaesést a 2011-gyel kezdődő adatsorban nem találtam), utóbbit 2,4 százalékkal. Az óriási áremelésnek a szállodaipar bevételére az éjszakák csökkenése ellenére is jótékony hatása volt: 37 százalékkal nőtt.

A szálloda tulajdonosa tehát örült az úszó VB-nek. Az Airbnb-re felrakott lakásé is. Aki viszont nem örült, az az, akin az esemény turistaszám-csökkentő hatása csattant, azaz gyakorlatilag mindenki más, aki a turizmusból (is) él, de árat emelni nem tudott: az idegenvezető, az étterem-tulajdonos, a pincér, a lángosos, a taxisofőr, a programszervező és a deviza nepper.

Az állam tehát fogta magát, megtolta az amúgy is száguldó (15-30 százalékos árbevétel-növekedést láttunk egész évben) szállodaipar szekerét az adófizetők 150-200 milliárd forintjának felhasználásával (ha egy egyszerű módszerrel akarnánk kézzelfoghatóbbá tenni az összeget: az egy négy fős családra leosztva 60-80 ezer forint), amivel a turizmus iparágon belül ráadásul alaposan át is csoportosított jövedelmeket. Padlógázzal a lejtőn, de ez már a szubjektívebb része a cikknek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.