2017. szeptember 9., szombat

ÜZENETEK A SPÁJZBÓL

HUPPA BLOG
Szerző: Fábián András
2017.09.07.


Csörgedeznek a hírek az USA vidékéről. Olybá tűnik, mintha kezdenének konszolidálódni a viszonyok. Trump mintha elkezdett volna dolgozni. A Képviselőház is. A Szenátus is. Demokraták látogatják az elnököt, demokrata képviselőnővel utazik Trump az Airforce One-on. Alakulni látszik a belpol. Közben Harvey után Irma érkezik, hatalmas tölcsérével, félelmetes orkán kíséretében. Pusztít mindent, amerre jár. Nehéz idők, de a kormány a helyén van.
A helyén van, dolgozik és intézkedik.

Az egyik legfontosabb kérdés most az adóreform. Ennek keretében minden vállalkozástípus esetén a jelenlegi 35 százalék helyett 15 százalékban maximalizálnák a társasági adót, csökkenne a személyi jövedelemadó kulcsok száma és százalékaránya (a legmagasabb például 39-ről 35%-ra), egyszeri adót vetnének ki a külföldön tartott profitra, módosítanák a vámtörvényt, családi adókedvezményt vezetnének be és az ápolásra szorulók is kedvezményekben részesülnének. (Az adókedvezmény nálunk is kedves intézmény, igaz, csak annak kedvez, akinek van miből adóznia.)

Aztán persze a leggazdagabbak számára a legérdekesebb rész az ingatlanadó eltörlése (Trump, mint tudjuk, az ingatlanüzletben érdekelt), és eltörlik az Alternatív Minimum Adónak nevezett adónemet is. Trump nyilvánosságra került 2005-ös adóbevallása szerint az elnök és családja 2005-ben 31,3 millió dollárt fizetett be Alternatív Minimum Adó címén, amelyet a nagy bevételekkel rendelkezők nagy bevételeire alkalmaznak annak biztosítására, hogy “legalább minimális adót fizessenek”. De ha az új adótörvény átmegy, akkor ez az adónem megszűnik, az amerikai nagytőke – és a Trump család – legnagyobb örömére.

Nem kevésbe fontos kérdés a szélsőjobbnak tett ígéretek beváltása. Ennek keretében hamarosan sor kerülhet az Álmodozóknak (akik bíznak az „amerikai álom” megvalósulásában) nevezett latino-amerikai fiatalok kiutasítására. Közeleg ugyanis a 6 hónapos határidő lejárta, amelyet még Obama elnök határozott meg ebben az ügyben: dönteni kell.

Olyan fiatalokról van szó, összesen 787 580 főről, akik nem amerikai állampolgárok, de az Úgynevezett DACA kormányzati program (Deferred Action for Childhood Arrivals – a gyermekkorban érkezettek ügyében teendő halasztott intézkedések) keretében kérelmezték, hogy ott élhessenek. Az pályázhatott, aki 2012. június 15-ig, a program kezdetéig, nem töltötte be 31. életévét, illegálisan érkezett az országba, és még nem rendelkezett legális tartózkodási engedéllyel. 16 éves koruk előtt kellett belépniük az országba, és 2007-től folyamatosan ott is kellett élniük. A legtöbb „Álmodozó” Mexikóból, El Salvadorból, Guatemalából és Hondurasból származik, és a legnagyobb számban Kaliforniában, Texasban, Floridában és New Yorkban élnek. A Fehér Ház szerint jelenleg 15 és 36 év közöttiek. Ezek a fiatalok Amerikában járnak iskolába, dolgoznak vagy katonáskodnak, ez ugyanis szintén feltétele volt a pályázatuknak. Az Álmodozók álmai– úgy tűnik – rövidesen szomorú ébredésbe váltanak, hamarosan repülnek az országból. Az elnök ugyanis megígérte a választóinak, hogy rendet fog tenni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.